De griep is officieel in het land

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

De griepepidemie is officieel in het land, meldt het wetenschappelijk instituut volksgezondheid (WIV). Helaas biedt het griepvaccin voor het tweede jaar op rij geen optimale bescherming tegen het virus.

Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) luidde op 10 februari de griepepidemie in België officieel in. “Met 417 consultaties per 100.000 inwoners werd de epidemische drempel voor de griep gedurende twee opeenvolgende weken overschreden”, klonk het woensdag.

Het aantal consultaties bij een huisarts voor een griepaal syndroom nam tussen 1 en 7 februari nog fors toe, waardoor de griepactiviteit voor de tweede week op rij ruim boven de epidemische drempel bleef. 64 procent van de stalen die op het WIV werden geanalyseerd, waren positief voor het griepvirus.

“Alle voorwaarden zijn nu vervuld om de griepepidemie in België officieel te kunnen inluiden”, verklaart dr. Steven Van Gucht, viroloog op het WIV. De griepactiviteit zal waarschijnlijk in de komende weken blijven toenemen tot de epidemische piek bereikt wordt. De griepepidemie komt dit jaar relatief laat, aldus nog het WIV.

Gevaccineerd en toch griep

Voor het tweede jaar op rij biedt het griepvaccin helaas geen optimale bescherming tegen het virus. Omdat de productie van vaccins tijd in beslag neemt, beslist de WHO van tevoren welke varianten van het griepvirus in het vaccin moeten. Een berekende gok die meestal goed uitpakt, maar dit jaar maakte de WHO een vereerde keuze.

Het trivalente vaccin bevat de volgende drie stammen: A/California/7/2009 (H1N1) pdm09, A/Zwitserland/9715293/2013 (H3N2) en B/Phuket/3073/2013. Uit de analyse van de stalen blijkt dat het momenteel in 44% van de gevallen om influenza A gaat, (waarvan 82% A (H1N1)), en 56% influenza B, waarvan 93% behoort tot de B Victoria-stam, een stam die niet aanwezig is in het trivalente vaccin.

Iedereen die dus gevaccineerd werd met dit trivalente vaccin, kan toch ziek worden. Wie gevaccineerd werd met het quadrivalente vaccin (dat vier stammen bevat, waaronder de B-stam), dat door de meeste huisartsen werd voorgeschreven, is wel goed beschermd.

In rusthuizen, waar de oudere populatie erg gevoelig is voor griep en de mogelijke verwikkelingen ervan, werd echter het trivalente vaccin toegediend, omdat dit door de Vlaamse overheid ter beschikking werd gesteld. Over het algemeen worden oudere mensen het meest getroffen door H3N2. “Complicaties en hospitalisaties bij oudere mensen doen zich vooral voor bij het type A/H3N2, en veel minder bij infecties door het B-type, of de andere A-stammen”, zegt dr. Steven van Gucht, viroloog op het WIV.

Volgens griepcommissaris Marc Van Ranst zullen over twee jaar alle griepvaccins quadrivalent zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content