Drinkwaterproducenten willen minder geneesmiddelen in waterlopen
Omdat er bij metingen van het Maaswater nog steeds te veel onkruidbestrijders en geneesmiddelen worden aangetroffen, pleiten de drinkwaterbedrijven voor een doortastende aanpak aan de bron. Het verbod op het gebruik van bepaalde chemicaliën en een discussie met producenten en voorschrijvers van geneesmiddelen, moeten onze waterlopen en ons drinkwater gezonder maken.
RIWA-Maas, de vereniging van drinkwaterbedrijven die water uit de Maas gebruiken als bron voor hun drinkwaterbereiding, publiceert elk jaar een rapport over de kwaliteit van het Maaswater. Uit het zopas gepubliceerde rapport van 2013 blijkt dat in ruim 10 pct van de metingen de norm werd overschreden voor geneesmiddelen, röntgencontrastmiddelen en hormoonverstorende stoffen.
Hoewel dit geen nadelige effecten heeft op de gezondheid van de consument, pleit RIWA-Maas er toch voor om maatregelen te treffen. “We willen dat de farmaceutische sector gaat nadenken over de nadelige milieu-effecten die hun producten veroorzaken”, zegt Harry Römgens, directeur van RIWA-Maas. “Dat kan bijvoorbeeld door medicijnen te maken die beter afbreekbaar zijn. Green Pharmacy wordt het genoemd. Bovendien kunnen ook de artsen hier een rol in spelen. Door minder voor te schrijven sparen ze het milieu, en verlaagt de kost voor de gezondheidszorg. Uiteraard blijft de gezondheid van de patiënten wel prioritair.”
RIWA-Maas pleit voorts voor een totaalverbod op chemische onkruidbestrijding. “Daarmee kunnen normoverschrijdingen voor deze middelen, zoals glyfosaat, tot het verleden gaan behoren”, aldus Römgens.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier