© Getty Images/iStockphoto

Griep: laat je niet te vroeg vaccineren

De jaarlijkse campagne om zich tegen de griep te laten vaccineren, richt zich dit jaar specifiek tot het zorgpersoneel onder het motto ‘Hou griep uit je team’. Griepcommissaris Van Ranst verwacht dit jaar geen vroeg griepseizoen en geeft daarom de raad zich niet te vroeg te laten vaccineren.

Laat je vaccineren en bescherm jezelf, je patiënten en je collega’s. Zo luidt de oproep van de campagne. In een campagnefilmpje geven drie leidinggevende ambassadeurs het goede voorbeeld: gedelegeerd bestuurder van het UZ Leuven Marc Decramer, departementshoofd ouderen zorg van het OCMW Gent Pascal Hulpiau en hoofdarts van UZ Gent Renaat Peleman. “Het is immers belangrijk dat de directeurs en hoofdverplegers zich zichtbaar laten vaccineren”, aldus griepcommisaris Van Ranst.

De woonzorgcentra en ziekenhuizen krijgen een motivatiepakket om hun medewerkers aan te zetten een prik te laten zetten. Daarin zit onder meer een folder die de misverstanden rond de vaccinatie – het is gevaarlijk, het verzwakt je, je wordt er ziek van – ontkrachten.

Marc Decramer benadrukte het belang van vaccinatie van het gezondheidspersoneel. Dat komt vaak langdurig in contact met patiënten en ouderen, net twee categorieën die tot de risicogroepen behoren voor complicaties, hospitalisatie en overlijden ten gevolge van griep. Gezondheidswerkers kunnen bovendien hun patiënten besmetten met griep voordat zijzelf symptomen hebben of wanneer ze griep hebben zonder symptomen. Wie uitvalt met griep zorgt daarnaast voor een hogere werkdruk voor de gezonde collega’s.

Griepcommissaris Van Ranst verwacht dit jaar geen vroeg griepseizoen. Aangezien er geen productieproblemen dreigen, raadt hij de hoogbejaarden aan om zich niet voor eind november te laten vaccineren. Wie zich nu vaccineert, riskeert niet meer beschermd te zijn tegen dat de griepepidemie hen bereikt. De epidemie treft immers eerst de jongeren, de piek bij de ouderen valt het laatst. (Belga/LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content