© Getty Images/iStockphoto

‘Heilig’ kan de gezondheid schaden

Buikkrampen, diarree, koorts of erger. Kerkbezoekers of toeristen die ‘heilig’ water naar binnenkrijgen, kunnen dat bekopen met een kwalijke infectie.

Uit onderzoek blijkt immers dat het water uit heel wat doopvonten en wijwatervaten zoveel schadelijke bacteriën bevat dat het niet drinkbaar is.

Onderzoekers van de Universiteit van Wenen wilden achterhalen of wijwater wel zo heilzaam is als heel wat kerkbezoekers geloven. Ze checkten de waterkwaliteit van tientallen Oostenrijkse doopvonten en wijwatervaten in kerken en bedevaartsoorden. De tests toonden aan dat het in de meerderheid van de gevallen om een behoorlijke bezoedeld goedje ging. Geen enkele geteste bron voldeed aan de drinkwatervoorschriften. Integendeel. De ‘heilige bronnen’ bleken rijk aan bacteriën die ook voorkomen in uitwerpselen. Deze boosdoeners kunnen de spijsvertering danig in de war sturen.
In heel wat katholieke kerken en ziekenhuiskapellen wordt dit water, nadat het is gewijd door een priester, nog steeds gebruikt om te dopen of om een kruisje te slaan. In sommige gevallen brengen ze het water ook aan op de lippen. Wijwater wordt in principe niet gedronken maar water uit ‘heilige bronnen’ vaak wel. Rituelen die medisch riskant zijn, waarschuwen de onderzoekers. Zeker voor wie al kampt met een verzwakt immuunsysteem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content