Hoe slik je pillen best?

Voor sommige patiënten is pillen slikken geen evidentie. Voor hen hebben onderzoekers nu de oplossing gevonden: de ideale sliktechniek voor pillen en capsules.

Naar verluidt 10 procent van de bevolking heeft zo veel moeite met het slikken van pillen dat hij zijn gezondheid riskeert door zijn medicatie niet meer te nemen. Nu heeft de wetenschap zich over dit prangende probleem gebogen en na maanden intensief onderzoekswerk hebben onderzoekers de oplossing gevonden: de ideale sliktechniek voor pillen en capsules.

Plastic flesje water

De vraag werd voorgelegd aan de wetenschappers van de universiteit van Heidelberg (Duitsland). Zij vonden uiteindelijk twee doeltreffende manieren om pillen te slikken, zonder ze te breken en met slechts één attribuut: minstens 20 milliliter water. Bij de eerste manier gebruik je een plastic flesje met water. Leg de tablet op de tong en plooi de lippen om de flesopening. Haal de lippen niet van de flesopening terwijl je een slok neemt... en slikt.

De tweede manier is meer geschikt voor capsules. Leg de pil op de tong en neem een slok water. Buig het hoofd voorwaarts tot op de borst en slik. Deze methode zou 88 procent meer doeltreffend zijn dan pillen slikken met een glas water en dan het hoofd – zoals in de film – met een ruk naar achter te gooien.

De tien procent van de bevolking dat zijn pillen niet inneemt omdat hij er niet in slaagt ze in te slikken, zou met een van beide methodes perfect geholpen kunnen worden.

Het onderzoek werd gepubliceerd in de Annals of Family Medicine.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content