Huidkanker

Huidkanker is helaas een vorm van kanker die steeds vaker voorkomt. Een degelijke zonnebescherming is één van de belangrijkste vormen van preventie.De huid is het grootste orgaan van het lichaam. De huid heeft veel belangrijke functies, zoals het beschermen van het lichaam tegen infecties en het regelen van de lichaams- en vloeistoftemperatuur.

De huid bestaat uit drie lagen. De opperhuid (epidermis) is de buitenste laag van de huid en bevat basale en schubachtige cellen. De opperhuid bevat ook melanocyten. Deze cellen bevatten pigment, waardoor de huid bruin wordt en die de diepere lagen van de huid beschermt tegen ultraviolette zonnestralen.

De lederhuid (dermis) ligt onder de opperhuid en bevat bloedvaten, bindweefsel, haarzakjes en zweetklieren. Het onderhuidse bindweefsel, de huidlaag die het diepst ligt, bevat vetcellen en collageen (een eiwitbestanddeel).

Huidkanker treedt op wanneer er in een huidlaag sprake is van een onbeheersbare groei van abnormale cellen. Afhankelijk van het type huidcel dat is aangetast, onderscheiden we drie soorten huidkanker.

Basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Dit type huidkanker verspreidt zich gewoonlijk niet, maar moet wel worden behandeld. Basaalcelcarcinomen ontwikkelen zich vaak op delen van de huid die vaak aan de zon worden blootgesteld. Plaveiselcelcarcinomen ontwikkelen zich in de middelste laag van de opperhuid. Dit type kanker kan zich verspreiden en kan zonder de juiste behandeling levensbedreigend zijn.

Abnormale groei van pigmentcellen, kwaadaardige melanomen genoemd, is de meest agressieve vorm van huidkanker. Melanomen kunnen zich snel naar andere delen van het lichaam en naar organen verspreiden. Dit type huidkanker kan dodelijk zijn, wanneer het niet op tijd wordt ontdekt en behandeld. Mensen met een lichte huid hebben een vergrote kans op deze vorm van huidkanker. Te veel zonlicht en veelvuldig en langdurig zonnebaden verhogen het risico op huidkanker.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content