Insecten eten kan veilig

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Het eten van insecten bedoeld voor menselijke consumptie houdt geen grote gevaren in voor de gezondheid, wanneer die insecten in correcte omstandigheden verwerkt zijn en bereid worden. Dat staat in een advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) en het wetenschappelijk comité van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Insecten kunnen stoffen bevatten die een risico inhouden voor de gezondheid, en in het advies werd gekeken naar de microbiële, chemische, allergene en fysieke gevaren. De aanwezigheid van parasieten, bacteriën en chemische stoffen bij de insecten kan beïnvloed worden door de insectensoort, de kweekomstandigheden en de verdere verwerking. De HGR en het FAVV raden de kwekers dan ook aan veel aandacht te hebben voor de hygiëne tijdens het productieproces en te werken met droge kweekbodems. Bovendien moeten op het etiket duidelijk de bewaarcondities vermeld staan, die door de consument gerespecteerd moeten worden, en moeten de insecten verhit worden voor consumptie.

Let op voor allergieën

Mensen die allergisch zijn aan huisstofmijt en schelp- en schaaldieren zijn mogelijk ook allergisch aan insecten. Deze informatie moet dan ook vermeld staan op het etiket.

Tot slot wijzen HGR en FAVV op de fysieke gevaren van insectenconsumptie. Aanhangsels zoals poten en vleugels kunnen namelijk de darmen perforeren en dienen dan ook voor de consumptie verwijderd worden.

Insecten kunnen een duurzaam alternatief zijn voor voedingseiwitten en bevatten ook vitamines, mineralen en vetzuren. Wereldwijd worden ruim 1.500 insectensoorten als eetbaar voor de mens beschouwd. In België zijn volgens een rondvraag uit 2011 twaalf soorten te koop.

Nog geen specifieke reglementering

In ons land bestaat, net als in de rest van Europa, momenteel nog geen specifieke reglementering over de kweek en het in de handel brengen van insecten bestemd voor humane consumptie, maar die praktijken worden wel gedoogd. Operatoren die insecten kweken om deze in de handel te brengen voor humane consumptie, moeten bij het FAVV geregistreerd zijn. De operatoren die insecten of levensmiddelen op basis van insecten in de handel brengen voor humane consumptie hebben dan weer een toelating nodig van het FAVV.

“Momenteel hebben vier operatoren een vergunning”, aldus Philippe Houdaert van het FAVV. “Hun productie is nog relatief beperkt, omdat ook de markt nog klein is.” Houdaert meldt nog dat de Europese Commissie bezig is met een aanpassing van de wetgeving over nieuwe voedselbronnen (“novel foods”), met daarin ook regels over de kweek en het in de handel brengen van insecten. Wanneer die aanpassing juist rond zal zijn is nog niet bekend. “In de praktijk zal er met die wetgeving voor ons niet zoveel veranderen, aangezien operatoren nu al moeten voldoen aan verschillende parameters en vereisten”, besluit Houdaert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content