Kleine gewoonten, grote impact

Sommige gewoonten hebben op termijn een enorme impact op je hart- en bloedvaten. De Belgische Cardiologische Liga voorspelt een nieuwe epidemie en pleit voor een nationaal actieplan.

Roken, ongezond eten en te weinig lichaamsbeweging zijn de drie belangrijkste risicofactoren voor je hartgezondheid. De Belgische Cardiologische Liga vestigt hierop extra de aandacht, want nog al te vaak worden die ongezonde hap en het gebrek aan fysieke activiteit afgedaan als onschuldige guilty pleasures. Maar recent Amerikaans onderzoek bracht aan het licht dat gezondere leefgewoonten ervoor kunnen zorgen dat je tot 24 jaar langer leeft.

Geschenk aan jezelf

Een gezond leven is een geschenk aan jezelf. Maar als het over onze levensstijl gaat, lijkt het vaak alsof we dingen moeten ‘opgeven’ en dus in slechte gewoonten hervallen. Nochtans is zo’n gezonde levensstijl essentieel. De American Heart Association vat dit mooi samen in de ‘essentiële 8’, acht adviezen die aangeven hoe je zelf je hart en bloedvaten gezond houdt. Het gaat dan om klinische waarden, zoals het meten en op peil houden van je bloeddruk, cholesterol, gewicht en bloedsuikerspiegel. Daarnaast ligt de nadruk op gezonde voeding, voldoende bewegen, stoppen met roken en een goede nachtrust. Door deze acht onder controle te houden kan je de gezondheid van hart en vaten op peil houden.

Recent Amerikaans onderzoek toont aan dat 40-jarige mannen en vrouwen die deze acht gezonde gewoonten in acht nemen tot respectievelijk 24 en 21 jaar langer leven dan wie deze gewoontes niet aanneemt. Onvoldoende beweging en roken blijken de belangrijkste risicofactoren en doen het risico op overlijden met 30 tot 45% toenemen. Het gebrek aan gezonde voeding is goed voor een 20% hoger risico. Vanaf 40 jaar wordt ook aangeraden je bloeddruk en cholesterol op te volgen.

Naar een chronische epidemie?

Dat de Cardiologische Liga waarschuwt voor een epidemie van chronische aandoeningen komt door de huidige alarmerende cijfers achter die slechte leefgewoonten. Zo rookt 15% van de Belgen, kampt de helft met overgewicht en haalt 40% niet de beweegrichtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Cijfers die zich automatisch vertalen in een hoger risico op hart- en vaatziekten. Het aantal nieuwe en bestaande patiënten met chronische aandoeningen, zoals obesitas, diabetes en atherosclerose (slagaderverkalking) neemt jaar na jaar toe.

De jaarlijkse kost van slagaderverkalking, een van de voornaamste oorzaken van een hartaanval, wordt geschat op 5 miljard euro. Deze kosten zullen blijven stijgen als er niet snel wordt ingegrepen, vermits het aantal gevallen van atherosclerose zal blijven toenemen. Net als bij de strijd tegen kanker en diabetes, wil de Belgische Cardiologische Liga een soortgelijk nationaal actieplan voor het hart, dat focust op betere preventie en screening van cardiovasculaire ziekten. Zo kan de mortaliteit dalen en is een betere zorg voor hartpatiënten gegarandeerd.

Specifieke risico’s

Roken. De chemische stoffen doen je bloeddruk en hartslag stijgen en het zuurstofgehalte in je bloed dalen.

Een te hoge cholesterol en hoge bloeddruk zijn vaak te wijten aan ongezonde voeding met veel verzadigde vetten. Te weinig lichaamsbeweging verergert de situatie.

Alcohol. Dat een glas rode wijn goed is voor je hart klopt helemaal niet. Eén tot twee glazen alcohol per dag verhoogt net het risico op hart- en vaatziekten.

Partner Content