© www.jupiterimages.com

Meer dan 26.000 orgaandonoren bij dit jaar

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Het aantal kandidaat-orgaandonoren die zich via een uitdrukkelijke wilsbeschikking als donor hebben laten registreren, bedraagt momenteel 155.609. Dat zijn er een goede 26.000 meer dan vorig jaar.

Volgens de FOD Volksgezondheid is het de grootste aangroei van donoren sinds de campagne ‘Beldonor’ in 2005. Vooral de applicatie op Facebook die de gebruikers van dit sociaal medium toelaat om zich als donor te laten kennen, heeft veel bijgedragen tot de aangroei van het aantal donoren.

In België overleden vorig jaar 66 mensen doordat er geen ruilorgaan beschikbaar was voor hen. Er staan 1.200 mensen op een wachtlijst voor het krijgen van een donororgaan.

De Belgische wetgeving huldigt het principe: “Wie geen verzet aantekent, stemt toe.” Daardoor wordt elke burger een kandidaat-orgaandonor, tenzij hij verzet aantekent in het gemeentehuis. In het gemeentehuis kun je namelijk via het “formulier voor instemming of weigering van orgaandonatie” de keuze maken als donor (via aankruisen van de uitdrukkelijke wilsbeschikking) of niet (via aankruisen van verzet).

Meer over informatie over orgaandonatie in ons land kunt u vinden via www.beldonor.be.

Lees ook: Facebookapp voor argaandonoren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content