© Getty Images/Johner RF

Na de zomer kan iedereen tweede booster halen

Vanaf september kan de campagne voor het tweede boostervaccin van start gaan. Voor de nieuwe booster zijn eerst de risicogroepen en het zorgpersoneel aan de beurt. Dat is de aanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad, die vandaag groen licht kreeg op de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid.

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) herhaalt eerst het belang van de eerste boosterdosis voor alle volwassenen, naast kinderen en adolescenten met een risico op ernstige ziekte, en in het bijzonder voor 65-plussers en voor mensen met onderliggende aandoeningen en/of een verzwakt immuunsysteem. “Een op de zeven Vlaamse volwassenen heeft die eerste booster nog niet gehaald en die mensen worden wetenschappelijk als onbeschermd gezien”, zegt professor Dirk Ramaekers, hoofd van de Taskforce Vaccinatie, in Het Laatste Nieuws. In Wallonië en Brussel ligt de dekkingsgraad van de eerste booster zelfs nog lager: haalde in Vlaanderen 85 procent van de volwassenen die derde prik, dan deed in Wallonië dat slechts 67 procent, in Brussel minder dan de helft (49 procent).

Voorts beveelt de HGR aan om alle prioritaire groepen voor begin oktober een extra booster te geven, met net als voor de eerste booster een interval van ten minste drie en bij voorkeur zes maanden tussen beide boosters. Het gaat om risicogroepen, zoals 65-plussers, personen met een verzwakte immuniteit, kinderen, jongvolwassenen en volwassenen met een onderliggende aandoening én zwangere vrouwen. Ook zorgpersoneel, niet-verzorgend personeel in zorginstellingen, en personen die samenwonen met iemand uit een risicogroep zouden dan aan de beurt zijn. De Interministeriële Conferentie Volksgezondheid besliste vandaag dat het zorgpersoneel dat onmiddellijk een tweede booster wil, dat deze zomer al zal kunnen krijgen in de maanden juli en augustus. Het resterende zorgpersoneel is daarna ook de eerste groep die vanaf september een individuele uitnodiging zal krijgen om zich te laten vaccineren.

In tweede instantie, vanaf midden september, zou het aan de 50- tot 64-jarigen zijn. Vervolgens is een booster mogelijk voor iedereen ouder dan 18 jaar, ook al geeft de HGR hen een lage prioriteit. Bedoeling is dat alle groepen voor begin november een boostervaccin zullen krijgen.

Wat de timing van de tweede boostercampagne betreft, valt wel nog af te wachten of de aan de omikronvariant aangepaste vaccins in september al zullen goedgekeurd zijn door het Europees geneesmiddelenagentschap EMA. “Mochten ze niet tijdig goedgekeurd raken, of er zou iets mislopen in de productie, dan is het goed te weten dat de oorspronkelijke vaccins nog altijd werkzaam zijn, ook tegen de omikronvariant”, aldus Ramaekers.

Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits zegt dat ze zich persoonlijk in het advies van de Hoge Gezondheidsraad en de taskforce Vaccinatie kan vinden. “Samengevat komt het erop neer dat de groep +65-jarigen aangeraden wordt een tweede booster te krijgen en al wie +18-jaar is een aanbod krijgt”, zo antwoordde minister Crevits in het Vlaams Parlement op een vraag van Freya Saeys.

Dat zou ook betekenen dat de vaccinatiecentra na de zomermaanden opnieuw moeten opschalen in capaciteit. “Budgettair zijn er alvast middelen voorzien. De praktische zaken bespreken we vrijdag op de ministerraad”, aldus minister Crevits.

Partner Content