© iStock

Ogen ooit laten krassen? Met deze oplossingen kan je ze toch nog corrigeren

Krassen was in de jaren ’80 dé ingreep tegen bijziendheid. Vandaag stellen heel mensen met gekraste ogen vast dat hun zicht opnieuw achteruitgaat, en dat dit door de krasjes van toen niet met een bril kan gecorrigeerd worden. Gelukkig zijn er wel nog andere oplossingen.

“De ‘krastechniek’ is al lang vervangen door de laser, maar we zien vandaag nog regelmatig mensen die tien, twintig jaar na hun ‘krasjesingreep’ correctieproblemen ondervinden. Panikeren is niet nodig. Er zijn wel degelijk verschillende mogelijkheden om hieraan te verhelpen, al is de voorspelbaarheid van de technieken wat minder groot dan bij niet ‘gekraste’ ogen. Daarom is een oplossing op maat aangewezen in een gespecialiseerd centrum, waarbij er onder meer gekeken wordt naar de precieze klachten, de ernst van de afwijking, onderliggende aandoeningen en de wensen van de patiënt”, vertelt prof. Dr. Marie-José Tassignon, diensthoofd oogheelkunde UZ Antwerpen.

Stabiliteit van het hoornvlies

Dat heel wat mensen vandaag niet door een brilglas kunnen gecorrigeerd worden, komt doordat de stabiliteit van het hoornvlies is aangetast door het litteken van de krasjes. Het oppervlak van het hoornvlies (of cornea) is daardoor onregelmatig waardoor het licht vervormd invalt. Een normaal brilglas kan zich daar niet aan aanpassen en kan bijgevolg het zicht onvoldoende corrigeren. “Er wordt momenteel onderzoek gevoerd om speciale glazen (aberration correction spectacles) te ontwikkelen die inspelen op dit soort afwijkingen maar dit is nog experimenteel.”

Een andere meer praktische optie zijn overkoepelende harde contactlenzen. Dat geeft erg goede resultaten. “Voor mensen die in de tijd van hun krasjesoperatie weigerachtig stonden tegenover lenzen of ze misschien niet goed verdroegen, kan het vandaag de moeite lonen om een nieuwe poging te wagen. De lenzentechnologie is intussen sterk geëvolueerd. De huidige contactlenzen zijn kwalitatief veel beter dan vroeger.”

Laser en ingrepen

“Ook een oppervlakkige laserbehandeling kan mooie resultaten geven. Daar gaat wel een soort voorbereidende ingreep aan vooraf om het hoornvlies te versterken zodat de laser hier beter kan op inwerken. Het hoornvlies eerst verstevigd door er een ‘harder’ laagje op te druppelen, gevolgd door een lasertherapie.”

Een andere mogelijkheid is een zogeheten intra-oculaire ingreep (bekend van de cataractchirurgie) waarbij een vaste lens geplaatst wordt bovenop de bestaande lens. Het resultaat laat zich bij gekraste ogen minder goed voorspellen omdat het lastig is de exacte sterkte van de lens te bepalen. De nieuwe lenzen kunnen wel makkelijk worden vervangen, wanneer na 2 of 3 jaar bijvoorbeeld blijkt dat het hoornvlies verder is geëvolueerd.

“Een veelbelovende nieuwe piste die in de VS nu op punt wordt gesteld is een revolutionaire techniek die in staat is om exact de vervormbaarheid van het hoornvlies te meten. De elasticiteit van het hoornvlies is immers bij iedereen anders. Dit opent enorme mogelijkheden om voor elke patiënt de ideale oplossing op maat te vinden. “

Partner Content