Power Plate: een modegril?
De Power Plate is een trilplaat die de spieren efficiënter aan het werk zet dan de traditionele fitnesstoestellen. Wat mag u ervan verwachten? Hoe gebruikt u zo’n trilplaat precies? Is het meer dan een modegril?
Het voornaamste kenmerk van de Power Plate is dat ze trilt. “En dat doet ze in drie dimensies: van voren naar achteren, van links naar rechts en van boven naar beneden,” aldus personal trainer Mike Dugauquier. Circa vijf jaar geleden veroverde de Power Plate ons land. Waar ze zo plots vandaan kwam? Uit de ruimte! Of toch bijna: toen men in de jaren 60 in Rusland vaststelde dat de kosmonauten na een periode in gewichtloze toestand verzwakte spieren hadden en hun botmassa was afgenomen, schakelde men dit toestel in om met behulp van trillingen de schade te herstellen. Later kwam er een versie voor het grote publiek.
“De trillingen zorgen ervoor dat de spieren reflexmatig, onvrijwillig en snel opspannen”, zegt revalidatiearts Pierre Close. “Krachtig en efficiënt.”
Op het toestel wordt de gewenste frequentie ingesteld. “Vaak is dat 30Hz of 50Hz, wat betekent dat de spier 30 of 50 keer per seconde zal opspannen.”
Een sessie onder de loep
Voor alle duidelijkheid: het is niet de bedoeling dat u plaatsneemt op de trilplaat en de trillingen ondergaat terwijl u rustig uw krantje leest. Een sessie duurt niet lang (20 tot 30 minuten), maar is heel intens. “Daarom is het zo belangrijk te oefenen met een coach”, benadrukt Mike Dugauquier. “En heus niet enkel in het begin. U kunt op het toestel allerhande houdingen aannemen naargelang u wilt werken aan armen, benen, rug, bekkenbodemspieren, buikspieren, enz. Maar om blessures te vermijden moeten die wel correct zijn. Een coach zal u begeleiden, de oefeningen variëren, inspelen op uw wensen en conditie.”
Reken voor een sessie op een goed halfuur, warming-up en stretchen inbegrepen. “De eerste keer stelt de coach een aantal vragen om te achterhalen of u sportief bent aangelegd, hoe oud u bent, hoe het gesteld is met uw conditie, enz. U begint met opwarmingsoefeningen, rechtstreeks op het toestel. De training zelf duurt 20 tot 25 minuten en bestaat uit een reeks oefeningen die doorgaans hooguit 30 tot 60 seconden in beslag nemen en altijd verschillend zijn. Een gevarieerde opeenvolging van oefeningen dus, waarbij u verschillende spiergroepen aan het werk zet. Eindigen doet u met wat stretching en een massage met behulp van het toestel, maar dit keer zonder uw spieren op te spannen. U laat ze gewoon trillen en ontspannen... Twee tot drie sessies per week is het maximum: de spieren moeten kunnen rusten want ook recupereren is belangrijk.”
Wat is de bedoeling?
“De Power Plate kan een positief effect hebben in diverse domeinen,” legt dr. Close uit. Enkele voorbeelden:
- voor sporters: voor wie na een tijd opnieuw begint te sporten of om de spieren voor te bereiden op prestaties.
- voor een massage: “atleten gebruiken de trilplaat voor hun warming-up of om te stretchen. Ze gaan bijvoorbeeld op de grond zitten met hun dijen op het trillende toestel en ondergaan op die manier een zuivere relaxatie.”
- ter bestrijding van pijn: “studies hebben aangetoond dat de Power Plate een heilzaam effect heeft bij patiënten met chronische pijn: de pijn neemt af.”
- voor de beenderen: “in bejaardentehuizen stelde men een toename van de botmassa vast. Dat is bijzonder interessant voor osteoporosepatiënten!”
- voor het evenwicht: “we merken dat het evenwichtsgevoel verbetert wat het risico op valpartijen bij sommige mensen aanzienlijk beperkt.”
- voor de spieren: “met behulp van het toestel kan men de spieren trainen. Lijdt u bijvoorbeeld aan artrose of hebt u pijn wanneer u stapt, dan is het toestel nuttig om de spiermassa te behouden. Ook na een operatie is dat het geval, om wegsmelting van de spieren te vermijden.”
- tegen incontinentie: “incontinentie is vaak te wijten aan een gebrek aan spierspanning ter hoogte van het perineum. In dat geval kan men de trilplaat gebruiken om de spieren onvrijwillig te laten opspannen. In combinatie met oefeningen ter versterking van het perineum zal dat de situatie verbeteren. Maar zoiets moet vanzelfsprekend onder begeleiding van een therapeut gebeuren.”
Niet noodzakelijk slanker, wel gezonderSommige mensen denken dat ze gewoon op de trilplaat moeten gaan staan en dat die al het werk voor hen opknapt. “Maar dat is dus niet het geval”, beklemtoont Mike Dugauquier. “Je moet wel degelijk bewegen en dat is vermoeiend, zelfs voor sporters. Na 30 of 45 seconden ben je blij dat je van houding mag veranderen! En zelfs al is powerplaten echt efficiënt, je mag niet verwachten dat je lichaam er na enkele sessies helemaal anders zal uitzien. De Power Plate heeft geen rechtstreekse impact op het gewicht. Je kunt wat kilootjes kwijtraken als je ook op je voeding let en gezonder gaat leven. Maar het kan ook gebeuren dat je gewicht blijft wat het was, omdat je vetmassa verliest maar spiermassa opbouwt.” |
Enkele bedenkingen
Mag iedereen dan aan het powerplaten slaan? “Officiële contra-indicaties zijn: een pacemaker, netvliesloslating, aanleg voor trombose en flebitis,” zegt Mike Dugauquier. “Maar ik raad de mensen hoe dan ook aan het advies van hun huisarts in te winnen voor ze eraan beginnen.”
“Laten we ook niet vergeten dat we nog maar heel weinig ervaring hebben met dit toestel”, voegt dr. Close daaraan toe. “En trilplaten zijn duidelijk in de mode. Bovendien wordt er volgens uiteenlopende protocollen gewerkt: iedereen stelt oefeningen voor op een bepaalde manier, ieder-een gebruikt het toestel anders en dus verschillen de resultaten. Uit wetenschappelijk oogpunt is het dus moeilijk te beoordelen of het toestel al dan niet doeltreffend is. En dan zwijgen we nog over het feit dat de resultaten kunnen verschillen van persoon tot persoon.”
Een laatste belangrijke opmerking: het toestel zet de hartspier niet aan het werk. Om die te trainen moet je aan je uithoudingsvermogen werken, hetzij door te lopen, hetzij door te fietsen. “Spierspanning is uiteraard maar één aspect van onze lichamelijke conditie. Daarnaast zijn er ook de lenigheid en het uithoudingsvermogen. Als u geregeld fietst, wandelt en/of zwemt, mag u niet denken dat u dat allemaal kunt vervangen door een paar sessies op de Power Plate: u kunt de trilplaat wel inlassen in uw sportschema maar al de rest schrappen is echt geen optie.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier