© iStock

Sneller reisziek in een e-auto

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, veroorzaakt een elektrische auto evenzeer reisziekte. Zelfs nog meer!

Onze evenwichtsorganen durven het wel eens moeilijk krijgen in een rijdend voertuig: de ogen zien een stabiele omgeving terwijl het lichaam beweging registreert zoals bij het lopen. Gevolg: de passagiers zijn misselijk en moeten soms zelfs overgeven. Dit wordt bewegingsziekte of reisziekte genoemd.

En in een elektrische wagen?

Passagiers van e-auto’s blijken vaker last te hebben van wagenziekte en duizeligheid. Dat komt onder meer omdat e-auto’s vlotter reageren op het gaspedaal- en het remcommando, waardoor je evenwicht sneller moet inspelen op schommelingen.

De stillere motor kan het de passagiers ook moeilijker maken om de beweging van het voertuig te assimileren – bijvoorbeeld degenen die gewend zijn acceleratie in te schatten op basis van het geluid van het motortoerental.

Ook de vele schermen aan boord zorgen voor een conflict in de hersenen tussen de visuele informatie en de bewegingen die je lichaam voelt tijdens het rijden.

Wat kan je doen?

De meest voor de hand liggende oplossing is gezapiger rijden en in de verte of naar de weg kijken i.p.v. naar een scherm.

Partner Content