© Getty Images/iStockphoto

Terugbetaling behandeling van hepatitis C uitgebreid

Minister Maggie De Block heeft de terugbetaling van de nieuwste behandelingen tegen hepatitis C uitgebreid voor patiënten met een stadium F2 chronische hepatitis C, meer bepaald hepatitis waarbij lichte fibrose voorkomt. Patiënten hoeven niet meer te wachten tot de ziekte een geavanceerder stadium heeft bereikt om behandeld te kunnen worden.

Hepatitis C: een stille leverziekte

Hepatitis C is een leverziekte die veroorzaakt wordt door het hepatitis C virus (HCV). Vandaag de dag treft deze ongeveer 70.000 Belgen, maar bijna de helft daarvan (42%) weet het niet1. Hepatitis C is een heel sluipende ziekte, in die mate dat het vaak zelfs bij toeval ontdekt wordt tijdens een bloedonderzoek of wanneer er complicaties optreden als gevolg van een cirrose. “Het feit dat zoveel mensen niet weten dat ze geïnfecteerd zijn is des te meer frustrerend als je weet dat het tegenwoordig perfect mogelijk is om hepatitis C te genezen. We moeten er absoluut op toezien dat we beter gaan screenen als we deze ziekte volledig willen uitroeien.” merkt professor Wim Laleman, voorzitter van de Belgian Association for the Study of the Liver (BASL) en staflid Dienst Maagdarm- en Leverziekten in het Universitair Ziekenhuis Leuven, op.

Niet langer wachten tot ziekte erger is

Professor Wim Laleman: “Tot nu toe waren de nieuwste antivirale middelen alleen beschikbaar voor de meer ernstige stadia van de ziekte (fibrose F3 en F4). We moesten onze patiënten die in een minder precair stadium waren dus vertellen dat ze moesten wachten tot de ziekte erger werd, totdat er sprake was van ernstige fibrose of cirrose, alleen dan mochten we de nieuwe antivirale middelen toedienen. En dat terwijl deze nieuwe moleculen in slechts 12 weken het virus kunnen uitroeien bij meer dan 90% van de patiënten en daarenboven uitstekend verdragen worden door bij de patiënt.

De oude behandelingen zorgden maar voor een genezingspercentage van maximum 50% na een jaar en gaven veel bijwerkingen. Kortom: deze direct werkende antivirale middelen zijn een medische revolutie. De uitbreiding van de criteria voor de terugbetaling aan patiënten met een minder geavanceerde hepatitis (F2 fibrose en bepaalde andere risicogroepen) zal ervoor zorgen dat we ongeveer 1200 extra patiënten kunnen behandelen.”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content