Waarom het juiste geluid bij je activiteit zo belangrijk is

Kan het juiste geluid helpen om je productiever, gelukkiger en gezonder te maken? In Groot-Brittannië gaan alsmaar meer stemmen op in deze richting. De bekende Britse kwaliteitskrant The Times installeerde zelfs een soundmachine die het geluid van ouwerwetse typemachines weergeeft om de productiviteit van de journalisten te verhogen.

Het ratelende geluid van typistes wordt in de newsroom opgebouwd in de loop van de dag. Naarmate de deadline van de krant dichterbij komt, gaat het tikgeluid crescendo om het werktempo aan te wakkeren. Of het echt werkt zal op termijn moeten blijken. Maar dit krantenbedrijf is lang niet het enige dat de bijzondere kracht van geluid heeft ontdekt.

Geluid beïnvloedt ons op een viertal manieren. Meestal zijn we ons daar zelf niet of nauwelijks bewust van. Zo heeft geluid geeft een bepaalde fysieke impact. Op onze hartslag, manier van ademen en de productie van hormonen. Op psychologisch vlak verandert geluid onze stemming en emoties en op het cognitieve niveau zijn er effecten op onze hersenactiviteiten. Tenslotte passen we ook ons gedrag aan. Worden we geconfronteerd met onaangename geluiden dan zullen we ons- indien mogelijk- uit de voeten maken en onze activiteiten elders verder zetten. Fouten geluiden kelderen de productiviteit. Dat is al aangetoond in werkomgevingen.

Volhouden

Om de positieve impact van geluid te ervaren en in te zetten, komt het erop aan de juiste sounds te kiezen bij wat je onderneemt. Moet je een wat saaie klus klaren, kies dan voor muziek waar je van houdt en waar je echt bewust naar luistert. Op die manier kan je het klussen langer volhouden. Werk dat meer mentale concentratie vergt, combineer je beter met achtergrondmuziek.

Gebruik de aard van de muziek als leidraad bij je keuze. Trage ritmes werken relaxerend, up tempo muziek is stimulerend en oppeppend en leent zich eerder voor schoonmaakwerk. Vagere geluiden zoals een waterval zijn waardevol bij administratief werk. De geluiden die veruit het meest storen of afleiden zijn conversaties en telefoongesprekken van anderen en allerhande auditieve alarmen.

Partner Content