Heggenmus “Vogel van het Jaar 2016”

De heggenmus, een insectenetende tuinvogel, is verkozen tot “Vogel van het Jaar 2016”. Dat meldt Vogelbescherming, na afloop van een stemming met twaalf genomineerde soorten.

Aan de verkiezing namen 3.206 Vlamingen deel. “Met 732 stemmen stak dit kleine, onopvallende insectenetertje met kop en schouders boven haar medekandidaten uit”, zegt voorzitter Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen.

Bijna iedereen kent de heggenmus als tuingast, maar wat weten we exact over haar? “Zij hipt rond op de grens tussen het bloemperk en grasveld of schuifelt tussen de bladeren rond de stammetjes van struiken. Ze is niet echt schuw maar zorgt altijd voor dekking in de rug. Tegen een achtergrond van takjes en bladeren werkt haar gestreept verenkleed verrassend camouflerend. Je ziet haar meestal alleen of met haar partner. Zij moeit zich zelden met het gehakketak op de voedertafel om een plaatsje in de rangorde te bemachtigen. Vroeg in de lente laat het mannetje een prachtige melodie horen, zacht en klaterend vanaf de hoogste top van een struik. Subtieler dan de zang van de winterkoning.”

Vogelbescherming Vlaanderen grijpt de verkiezing aan om aandacht te vragen voor een aantal bedreigde akker- en weidevogels uit haar shortlist. Zo kwam de kievit op de tweede plaats. “Hoewel de kievit in Vlaanderen (voorlopig) nog niet op de Rode Lijst van bedreigde broedvogels staat, is er op Europees niveau toch een dalende trend waar te nemen”, zegt Rodts. “Veranderingen in de landbouw spelen een zeer grote rol in de achteruitgang. Sterke bemesting, intensieve begrazing en het vroeg in het voorjaar bewerken van velden en akkers veroorzaken een vermindering van het broedsucces van de kievit.” De (om gelijkaardige redenen) kwetsbare patrijs, strandde op de vijfde plaats.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content