© Getty Images/iStockphoto

Help mijn kat/hond is te dik!

Heel veel honden en katten kampen met overgewicht. Dat maakt hen kwetsbaar voor aandoeningen zoals diabetes en huidproblemen, en is erg belastend voor hun bewegingsapparaat en hart.

Richtlijnen zijn er niet, elk dier moet individueel worden onderzocht, rekening houdend met parameters als al dan niet gecastreerd of gesteriliseerd zijn, actief of eerder sedentair, de leeftijd, de leefwijze en de omgeving, maar ook de capaciteit om calorieën te verbranden. Veel baasjes verzekeren hun dierenarts dat hun huisdier bijna niets eet. En dat is ook zo... in vergelijking met wat mensen eten. Zonder dat je het beseft neemt je huisdier vaak enorm veel calorieën op in verhouding tot wat het werkelijk nodig heeft! Voor de meeste gezonde katten volstaat een dagelijkse portie van 50 gram kwaliteitsbrokken.

Kampt je viervoeter zichtbaar met overgewicht, dan zijn er tal van middeltjes om hem te helpen vermageren, maar een dieet zonder honger te lijden is meestal een utopie. Anders zouden we allemaal supermodellen zijn, toch? Ofwel verminder je het aantal calorieën door over te schakelen op magere voeding, ofwel zorg je ervoor dat je hond of kat meer beweegt. Samen met je dierenarts kan je berekenen hoeveel aangepaste voeding er nodig is om het beoogde gewichtsverlies te bereiken. Er bestaat voeding die speciaal voor dit doel werd ontwikkeld, want niet alle voeding is geschikt voor een dieet. Uitgebalanceerde voeding zorgt voor een snellere verzadiging omdat ze het hongergevoel afremt en de juiste dosis proteïnen, vezels, mineralen en vitaminen bevat die een gelijkmatig gewichtsverlies garanderen. Je dier kan ook vermageren met klassieke voeding door de hoeveelheid vezels te verhogen en erover te waken dat de voeding voldoende proteïnen bevat.

Je kan je huisdier ook meer laten bewegen, maar op een progressieve manier. Loop bij een huisdier met overgewicht niet te hard van stapel: dat verhoogt het risico op letsels. Maar je zal versteld staan hoe snel de lichaamsconditie van je hond of kat verbetert. Hij zal niet enkel leniger en evenwichtiger door het leven gaan, maar ook een pak levendiger.

Dus in plaats van je hond of kat met eten te verwennen, kan je je huisdier beter vertroetelen door er vaker mee te gaan wandelen of te spelen. En dat is voor jullie beide een win-win-situatie!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content