Inspiratie

Collega’s interviewen is heel vaak navelstaren en – vooral – je er gemakkelijk van af maken. Behalve als je de allerbeste getuigen in huis hebt. Want dan is het natuurlijk belachelijk om hen niet aan het woord te laten.

Deze maand publiceren we twee reportages geheel ‘van eigen bodem’. In het psycho-artikel over overbezorgde ouders doet Annemie Goddefroy, een van onze redacteurs Recht&Geld, haar verhaal. In het dossier over groepsverzekeringen leest u het wedervaren van onze journalist Samenleving, Ludo Hugaerts.

Eigenlijk is dit een vorm van journalistiek waar ik niet van hou. Collega’s interviewen is heel vaak navelstaren en – vooral – je er gemakkelijk van af maken. Behalve als je de allerbeste getuigen in huis hebt. Want dan is het natuurlijk belachelijk om hen niet aan het woord te laten. Vandaar de uitzondering op de regel.

Vaak krijgen we de vraag hoe we erin slagen om een magazine te maken: het moet toch moeilijk zijn om op al die ideeën te komen? Dat is het niet. Het is vooral moeilijk om een selectie te maken, om sommige ideeën niet uit te werken. Want aan onderwerpen geen gebrek. Tenminste, als je je ogen en oren openhoudt. Als je met een open geest naar anderen toestapt, wat toch fundamenteel is in ons beroep. Waar we ze vinden? Overal. Door naar mensen te luisteren die staan te kletsen, in de rij aan de kassa, door een babbeltje te slaan met de bankier of de kapper... door uw brieven te lezen... en door te gaan lunchen in het bedrijfsrestaurant. Want we hebben hier de goede gewoonte om ’s middags niet over het werk te praten en onze hersenen lucht te gunnen door over de andere dingen des levens te keuvelen. En dat is heel wat! Annemie kan vertellen als geen ander.?En haar moederlijke bezorgdheid zorgt soms voor hilarische verhalen. Waar iedereen aan tafel zich op een of nadere manier in herkent. En waar ook u zich vast zult in herkennen. Want is er iets universeler dan een moeder die zich zorgen maakt over haar opgroeiende kinderen die uitvliegen, terwijl die kinderen – coole jongeren – absoluut niet snappen waarom men zich zo druk maakt? Een nonchalante houding die iets charmants heeft, wat voor nog meer stress zorgt.

We hebben ook het geluk Ludo nog enkele kostbare maanden in ons midden te hebben. Hij bereidt zijn pensioen voor en houdt daarbij rekening met de goede raad van onze juristen: hij blijft nog tot 1 januari aan de slag om geen financieel nadeel te ondervinden van het feit dat al in juli 65 is geworden. En dus is Ludo de uitgelezen persoon om voor u één en ander ‘uit te testen’: van de zoektocht naar zijn oude groepsverzekeringen tot de valkuilen van werken na 65. Zijn ervaringen hebben ervoor gezorgd dat we de juiste vragen konden stellen, vragen die u ook als lezer stelt.

Wat ik zo leuk vind aan de journalistiek die we hier bedrijven, is dat de grote inspiratiebron ervan het echte leven – dat van u, dat van ons – is. En dat ze ingegeven wordt door een positieve ingesteldheid. Bij ons wordt gelachen en gehuild, maar na een slechte dag gaan we ervan uit dat het morgen beter wordt.

En daarmee staan we weer voor een nieuw werkjaar dat ruikt naar verse schriften, zin om zich op nieuwe activiteiten te storten, vol goede voornemens (ja hoor, we gaan opnieuw sporten!). Na de zomerstilte gaat in september alles opnieuw van start en daar zijn we niet rouwig om. We wensen daarom ook u een goede start!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content