© iStock

Kraanvogeltrek over ons land is volop aan de gang

Duizenden kraanvogels trekken momenteel over het oosten en het centrum van ons land. De majestueuze vogels zijn op weg naar hun broedgebieden in Noord-Europa, meldt Natuurpunt.

“Kraanvogels zijn ongeveer even groot als ooievaars, maar slanker gebouwd”, verduidelijkt Gerald Driessens (Natuurpunt). “Ze trekken in lange slierten in V-formaties of in rommelige groepen. Trekkende kraanvogels laten zich steevast opmerken door hun opvallend getrompetter.”

Begin maart is traditioneel het moment om de massale terugtrek van kraanvogels waar te nemen. “Van hun overwintergebieden in Duitsland (Rügen), Spanje (Extramadura) en Frankrijk (Lac du Der) trekken ze naar het noordoosten. Door de ongunstige wind- en weersomstandigheden van de voorbije weken stelden ze hun doortocht wat uit.”

Het gros van de vogels trok woensdag dankzij een sterke zuidoostenwind over het land. In totaal werden zo’n 260 vluchten ingegeven op waarnemingen.be met in totaal 41.228 kraanvogels, een deel daarvan werd dubbel geteld. Donderdag worden ook in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen groepen opgemerkt.

Kraanvogels trekken via vaste routes naar Noord-Europa, al verschuift de soort haar broedgebied zuidwaarts en wordt tegenwoordig al in Nederland gebroed. “Voor de ‘pitstops’ tijdens hun trek worden ook nieuwe gebieden in Nederland en België gebruikt. Dat zorgt ervoor dat de laatste jaren grotere aantallen over ons land trekken”, aldus nog Driessens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content