© Getty Images

Nederlandse winkels mogen binnen 5 jaar geen sigaretten meer uitstallen

Winkels in Nederland die tabak verkopen, mogen binnen vijf jaar hun rookwaren niet meer in het zicht uitstallen. Supermarkten moeten hun tabak zelfs al in 2020 aan het zicht onttrekken. Dat heeft de Nederlandse staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid beslist.

Ook graaibakken in winkels en sigarettenautomaten in de horeca moeten in 2022 verdwenen zijn. Winkels die niets anders dan tabak verkopen, mogen hun waar nog wel aan klanten tonen, maar niet meer in hun etalages.

Met het uitstalverbod is ook zelfbediening voortaan taboe. Dat maakt de drempel om rookwaren te kopen te laag, vindt Van Rijn. De staatssecretaris laat in de brief van woensdag doorschemeren dat hij vindt dat het roken van kruidenmengsels met een waterpijp ook onder het rookverbod zouden moeten vallen. Hij wijst erop dat sommige mengsels nicotine bevatten en daardoor verslavend zijn. Ook kunnen ze dezelfde aandoeningen veroorzaken als gewone tabak. Maar hij laat het aan een nieuwe Nederlandse regering over om dat te regelen.

Partner Content