© BELGA

Postzegelprijs naar omhoog

De tarieven voor binnenlandse post gaan vanaf 1 maart omhoog, met gemiddeld 4,7 procent. Bij de aankoop van een postzegel per stuk, betaalt een klant vanaf 1 maart 0,87 euro (tegen 0,79 euro vandaag).

Bij de aankoop van 10 zegels of meer zal de prijs voor een postzegel vanaf 1 maart 2018 voor een genormaliseerde zending binnen België 0,84 euro bedragen.

De prijs voor een genormaliseerde zending binnen Europa verhoogt naar 1,30 euro bij een minimumaankoop van 5 zegels en 1,36 euro indien de postzegels per stuk worden gekocht. Voor zendingen buiten Europa zal het internationaal tarief vanaf 5 postzegels 1,52 euro en per stuk 1,58 euro bedragen.

In het totaal zal de tariefverhoging voor alle producten van de binnenlandse post voor 2018 gemiddeld ongeveer 4,7 procent bedragen. “Deze prijsverhoging houdt rekening, zoals voorzien in de wet, met de inflatie en de jaarlijkse volumedaling van de briefwisseling en laat bpost toe om elke dag een kwalitatieve en betaalbare universele dienstverlening te garanderen overal in België”, aldus bpost.

Met de nieuwe tarieven situeert bpost zich naar eigen zeggen “in de middengroep van de Europese postoperatoren en onder de gemiddelde prijs (0,91 euro) van een binnenlandse postzegel binnen de EU.”

Een geplande prijsverhoging voor postzegels vorig jaar werd door postregulator BIPT geweigerd. De geplande nieuwe tarieven zouden volgens de regulator winsten hebben mogelijk gemaakt boven de 15 procent, wat als excessief werd beschouwd.

Partner Content