© BELGA

Vlaams actieplan moet vrijwilligerswerk toegankelijker maken

Een beter statuut, minder papierwerk en minder regels. Dat zijn de basisingrediënten in het Vlaamse actieplan om vrijwilligerswerk toegankelijker te maken. Het actieplan van Vlaams minister-president Geert Bourgeois en minister van Jeugd Sven Gatz is vrijdag goedgekeurd door de Vlaamse regering.

Vlaanderen telt zo’n 750.000 vrijwilligers, mensen die zich inzetten in organisaties en verenigingen in allerleid sectoren, gaande van sport tot welzijn. Maar mensen botsen nog te vaak op drempels, drempels die sommigen er zels van weerhouden zich als vrijwilliger op te geven. Het gaat dan bijvoorbeeld om onduidelijkheid over het statuut, versnippelde regelgeving of storend papierwerk.

Daar willen ministers Bourgeois en Gatz met hun actieplan iets aan doen. Het plan moet het vrijwilligerswerk vooral toegankelijker maken. “Het actieplan focust op drie concrete doelstellingen: een beter wetgevend kader en statuut, betere informatie en ondersteuning en minder regels”, klinkt het.

Zo willen de Vlaamse ministers samen met hun federale collega’s een werkgroep oprichten. Die moet zich dan buigen over ongelijkheden zoals de forfaitaire onkostenvergoeding, een betere regeling voor de fietsvergoeding en de aansprakelijkheid. “Vrijwilligers genieten vandaag niet in elke sector dezelfde bescherming. Dat moet anders”, aldus Bourgeois en Gatz.

Verder is het de bedoeling de administratieve rompslomp in te perken, het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk te versterken en de website www.vrijwilligerswerk.be bekender te maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content