3x terroirkeuken

The Butcher’s Son

Plaats van gebeuren is de vroegere filterzaal van de oude stadsbrouwerij De Koninck. De site kreeg een nieuwe bestemming en brengt culinaire ambachtslieden bijeen, zoals chocoladebewerker Jitsk Heyninck, affineurs Van Tricht (Only Cheese), beenhouwerij De Laet & Van Haver (The Butcher’s Store) en bakker Kenney Van Hoorick (Baked). Om de voor de buitenwereld verscholen brasserie The Butcher’s Son te bereiken, moet je naar de eerste verdieping. De trap leidt langs een vitrine met rijpende karkassen. De eetzaal met de roestvrij stalen open keuken is sober ingericht. De tafels zijn gedekt met wit linnen. Je wordt professioneel en vriendelijk ontvangen door sommelier Luc Dickens. Hij is vennoot en werkte samen met initiatiefnemer Bert-Jan Michielsen tien jaar lang in restaurant De Schone van Boskoop. Het repertoire op de spijskaart is klassiek Belgisch en het accent ligt op vlees. Er is een wijnkaart met ontdekkingen en er is een bierkaart.

The Butcher’s Son, Boomgaardstraat 1, 2018 Antwerpen, 03 230 16 38, www.thebutchersson.be

Little Paris

Eigenaars Arold Bourgeois en zijn vrouw Marie Ayral kwamen drie jaar terug met hun twee kinderen en een koffer vol smakelijke recepten van Parijs naar Waterloo. Arold Bourgeois werkte bij grote Parijse chefs zoals Jacques Cagna (**Michelin), Michel Rostand (**Michelin) en in het zuiden bij Jacques Chibois (**Michelin). Hun Franse bistro met terroirgerechten werd snel geliefd bij een ouder publiek. De spijskaart van Little Paris vermeldt wat de Fransen les plats canailles noemen, een type traditionele bistrogerechten waarvoor lekkerbekken bijeenkomen rond vriendschapstafels. Heel wat bereidingen zijn ook als tapas te bestellen. De wijnkaart is samengesteld uit overwegend Franse flesjes uit de categorie ‘wijnen van de verbroedering’. Er is een ruime keuze aan wijnen per glas en de prijzen van de flessen en de glazen zijn correct.

Little Paris, 89 Chaussée de Bruxelles, 1410 Waterloo, 02 354 84 57, www.little-paris.be

Les 3 P’tits Bouchons

Deze alom geliefde maison de bouche heeft zijn onderkomen in een met smaak opgeknapt oud herenhuis in Mont-sur-Marchienne. Eten doet je in sfeervolle vertrekken, die uitgeven op een romantische oude patriciërstuin. Baas en sommelier Roland Kempinaire en zijn geroutineerde helpers ontvangen en bedienen. De wijnkaart is indrukwekkend en geeft dorst. Het lezen van de spijskaart scherpt de honger. Aan het fornuis staat vennoot Shunsuke Yoshida, Yo voor vrienden. De Japanner liep koksschool in Japan en ging in de leer bij Lenôtre in Parijs en in vermaarde Waalse eethuizen als Au Sanglier des Ardennes (Oignies-en-Thiérache) en L’Eveil des Sens (Montigny-le-Tilleul). Shunsuke Yoshida komt op voor terroirbereidingen. Gerechten met slachtafval (les abats, het lelijkste woord voor de lekkerste stukken) zijn ook troef.

Les 3 P’tits Bouchons, 378 Avenue Paul Pastur, 6032 Mont-sur-Marchienne, 071 32 55 19, www.lestroispetisbouchons.be

PIETER VAN DOVEREN

Partner Content