5 misverstanden

Het beste wapen tegen acne is het probleem te camoufleren

FOUT! Dagelijks een dagcrème, een foundation en een dekkende make-up gebruiken, zonder onderscheid noch specifieke voorzorgen, werkt het ontstaan van mee-eters, microcysten en soms ook puisten in de hand. Ook te mijden zijn crèmes met lanoline, vaseline, cacaoboter of plantaardige oliën: die zijn te vetrijk. Zeer belangrijk is de huid twee keer per dag goed te reinigen. Niets is immers schadelijker dan een mengeling van vuil, talg en resten niet-verwijderde cosmetica die de poriën komen verstoppen.

Maar let op: de huid te grondig reinigen hoeft ook weer niet! Gebruik geen agressieve zeep die het beschermende laagje aantast. Kent u uw huidtype, gebruikt dan aangepaste cosmetica met de vermelding niet-comedogeen. Vraag raad aan uw apotheker.

Te veel chocolade eten werkt het uitzetten van de poriën in de hand

FOUT! Dr. Dominique Tennstedt (dermatoloog, Saint-Luc, Brussel): “Geen enkele wetenschappelijke studie toont een verband aan tussen het eten van chocolade of een broodje met mayonaise en het ontstaan van meer puistjes. Wat niet betekent dat een goede voedingshygiëne onze huid en onze gezondheid in het algemeen niet ten goede komt.”

Alle producten en behandelingen zijn goed

FOUT! Aan veelbelovende producten geen gebrek. Maar de resultaten durven wel eens tegenvallen en dan is langdurige zelfmedicatie zeker niet aangewezen, waarschuwen specialisten: “Er zijn verschillende vormen van acne waarvoor telkens specifieke producten en behandelingen bestaan. Wie hiermee zelf experimenteert, loopt de raadgevingen van een deskundige mis. Om geen tijd te verspillen en de huidaandoening niet nog erger te maken dan ze al is, raadpleegt u best een arts”, vindt dr. Tennstedt.

Antibiotica helpen niet

JUIST EN FOUT. Soms worden ze voorgeschreven bij matige en ernstige inflammatoire acne, maar altijd volgens een welbepaald protocol. “Het is aangewezen om antibiotica te gebruiken gedurende een korte periode, in combinatie met een andere vorm van behandeling. Voor ernstige acne zijn dat antiandrogenen en isotretinoïne. Maar ook bij deze behandelingen is een perfecte huidhygiëne van primordiaal belang.”

Acne is toch helemaal niet zo erg

FOUT! Het huidprobleem is heel goed zichtbaar en weinig esthetisch en heeft een enorme psychologische weerslag. Acne kan soms aanleiding geven tot depressie, een laag zelfbeeld, angst, onbehagen. “De uitdrukking zich ‘slecht in zijn vel voelen’ is hier zeker van toepassing”, aldus Dr. Tennstedt. “Het esthetische speelt een grote rol in ons psychosociaal welbevinden. Het is dus echt belangrijk om tijdig een werkzame behandeling in te stellen om te voorkomen dat mensen zich slecht voelen, met alle dramatische gevolgen van dien”. Dermatologen nemen dit soort symptomen dan ook ernstig. “Ook al zijn de huidproblemen beperkt, we stellen altijd een medische behandeling op maat voor. Want om de oorlog tegen puistjes te winnen moeten we soms verschillende strategieën combineren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content