1 © FRÉDÉRIC RAEVENS

7x verrassend Marche

Marche-en-Famenne wordt niet zo plat gelopen als buurgemeenten Durbuy en Han-sur-Lesse. Precies daarom is het een aangename bestemming voor een herfstweekend.

De Famennestreek vormt een smalle geologische depressie tussen de Condroz en het Ardennenmassief. Het is de regio van nationale hotspots als Han-sur-Lesse, Rochefort en Durbuy. Stadjes en dorpen die helaas aan charme hebben ingeboet door de overdaad aan toeristen. Gelukkig is dat (nog) niet het geval in Marche-en-Famenne, waar het toerisme kleinschalig blijft. Met deze zeven tips verken je de stad en de omgeving.

1. MOUNTAINBIKEN LANGS EEN KASTEEL

De Famennestreek is stilaan een klein fietsparadijs, vooral voor mountainbikers die geen probleem hebben met de soms steile hellingen of modderige paden. Ook Wallonië is volop fietsknooppunten aan het uitrollen. De Famenne beschikt over een netwerk van 350 km fietspaden en enkele themalussen. Voor een netwerkkaart betaal je vijf euro. En de website famenne-a-velo.be/nl biedt een interactieve kaart die je kan gebruiken op je smartphone. Op het grondgebied van Marche-en-Famenne zelf wachten drie bewegwijzerde mountainbikeparcours. Het blauwe parcours brengt je dichtbij het middeleeuwse kasteel van Jemeppe (13de eeuw), dat nu een luxueus congrescentrum is. Ook als je er niet overnacht, kan je er genieten van de architectuur. En waarom niet eens rond het prachtige kasteel fietsen, als de hekken openstaan?

2
2© FRÉDÉRIC RAEVENS

2. WANDELEN IN HET EERSTE BELGISCHE GEOPARK

Aan de zuidrand van de Famenne ligt de Calestienne, waar de kalkondergrond tal van grotten, grillige rotsen en andere geologische verschijnselen deed ontstaan. In 2018 kende de Unesco de Calestienne dan ook het label Geopark toe – het eerste in België. De gloednieuwe Grote Routepaden Wandelgids van de streek bevat een GR-pad dat in de buurt van Marche-en-Famenne komt (grsentiers.org). Een pad met holtes, kalkvelden en indrukwekkende rotswanden en afgronden. Doe je het liever rustiger aan, dan is Fond des Vaulx een aanrader, een natuurgebied niet ver van het stadscentrum van Marche, dat met zijn geologische formaties deel uitmaakt van het Geopark. Je kan kiezen tussen twee bewegwijzerde wandelingen van 3,4 en 6 km. Door al die grotten wordt in de streek uiteraard ook aan speleologie gedaan, met specifieke tochten voor beginners (speleo-lux@marche.be).

3
3© FRÉDÉRIC RAEVENS

3. ZOEKEN NAAR KUNST

Als middeleeuws stadje kan Marche-en-Famenne bogen op een oud maar aangenaam centrum. De kronkelstraatjes vormen een mooi architecturaal geheel, waar je hier en daar ook een hedendaags kunstwerk kan spotten. De sculpturen en lichtinstallaties gaan van dromerig, over abstract, tot verbonden met het lokale erfgoed. Wil je er meer over weten, volg dan op een tablet de City Glow-wandeling, een schattenjacht met spelletjes en videoclips over elk kunstwerk. Ook als je op zoek bent naar authentieke colour locale, kom je hier aan je trekken. Want in deze centrumstad van de Famenne zijn toeristen welkom, maar voeren ze niet de boventoon. Restaurants en winkels hebben hier hun vaste lokale klanten en dat mag je tegenwoordig een geruststelling noemen.

3
3© FRÉDÉRIC RAEVENS

4. KERK MET WOW-EFFECT

Waha, een deelgemeente van Marche, bezit een van de oudste kerken van België. Ze werd ingewijd in 1050, ligt ingebed tussen een oud kerkhof en een eerbiedwaardige lindeboom en weet met haar dikke muren en kleine raampjes haar romaanse aanzien mooi te bewaren. Binnen wordt het nog mooier: hier bevindt zich een van de laatste werken van kunstenaar Jean-Michel Folon. Kort voor zijn dood in 2005 werkte hij zes grote glas-in-loodramen af gewijd aan de marteldood van de heilige Stefanus, aan wie de kerk is gewijd. Folon voegde nog tien andere ramen toe met de hem zo dierbare luchtmotieven als vogels, sterren en engelen. Dit alles doet de kerk in een vreemde, bijna mystieke, blauwe sfeer baden.

4
4© FRÉDÉRIC RAEVENS

5. PICKNICKEN MET UITZICHT

Toegegeven, de herfst is niet meteen het beste seizoen voor een picknick. Maar op een zonnig aangename dag op stap gaan met een thermos warme chocolademelk en baisers de Marche, een heerlijk zoet streekproduct, is een opsteker. Voor een pauze kan je terecht op een van de picknickterreinen van de gemeente, aangelegd in een prachtige omgeving. Een absolute aanrader is de picknickplek van Clincheigneux. Op een eenzame en winderige heuvel biedt ze een geweldig uitzicht op de omgeving. Hier voel je je alleen op de wereld, bijna nietig in de oneindigheid. Picknickterreinen en wandelingen op visitmarche.be/fr/bouger.

6. DE STREEK IN 360 GRADEN

In het rijke Amerika van na WOII verrezen panoramische restaurants: een grote, traag draaiende cilinder bovenop een hoge betonnen zuil. Tijdens het eten konden de gasten 360° rondom genieten van het prachtige landschap. Een ondernemer met lef pootte dit concept begin jaren 70 neer in de Famenne-streek, waar het landschap zich perfect voor zo’n panoramisch eethuis leent.

Het project kende helaas een lange lijdensweg, maar onlangs werd deze Tour de la Famenne opgekocht en opent hij opnieuw de deuren. De slanke uitkijkpost biedt een uniek en adembenemend uitzicht op de streek. Ben je moedig, dan kan je de 300 treden naar boven klimmen, voor alle anderen is er gelukkig een lift. Tour de la Famenne, Casino Circus, rue Baschamps 24, Marche-en-Famenne.

7. TOEREN IN EEN OLDTIMER

Waar is de tijd van mijn auto, mijn vrijheid? In Marche-en-Famenne is die een beetje terug. Het fraaie Quartier Latin, een hotel in een 17de-eeuwse kerk, organiseert geregeld oldtimer- rally’s en heeft zelf twee parels staan: een MG Roadster uit 77 en een Triumph Spitfire uit 70. Ideaal voor een rondrit door de heuvels van de Famenne, de Ardennen of de regio rond Namen. Het hotelarrangement omvat een roadbook (geen gps in deze auto’s!), maaltijden en één of meer overnachtingen in het hotel. Je kan kiezen uit 12 rondritten, maar je beslist zelf of je met loeiende motor over berg en dal raast, dan wel rustig gaat tuffen. In beide gevallen rij je zoals lang geleden. quartier-latin.be/classic-car-nl.

4
4© FRÉDÉRIC RAEVENS

PRAKTISCH

Meer weten over Marche: visitmarche.be

6
6© FRÉDÉRIC RAEVENS
7
7© FRÉDÉRIC RAEVENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content