Het tweedeks cruiseschip La Belle de l'Adriatique. © Eric Vancleynenbreuge

Aan boord van een klein schip

Je hebt nog nooit een cruise gemaakt en je vraagt je af of zo’n reis wel iets voor jou is? Dit staat je te wachten aan boord van een klein schip.

Eigen dagindeling. Elke avond krijg je het programma van de volgende dag. Ontbijten kan van de vroege ochtend tot de late voormiddag. De andere maaltijden vallen op striktere tijdstippen. Verder beslis je zelf hoe je dag eruit ziet: aan boord blijven, op excursie gaan en/of deelnemen aan een activiteit.

Totale vrijheid van boord. De cuisemaatschappij organiseert excursies, maar geen enkele is verplicht. Het staat je dus vrij om aan boord te blijven en te genieten van de faciliteiten die het schip te bieden heeft – fitness, zwembad, jacuzzi, bar – of heerlijk te luieren. Je kan op eigen houtje een uitstap maken en daarbij een auto huren, je kan naar het strand gaan of op je gemak de haven verkennen. Er geldt maar één verplichting: je moet weer aan boord zijn vóór het schip het ruime sop kiest.

Dresscode. Overdag volstaat casual, voor het avondeten kleed je je wat chiquer, maar zeker niet stijfdeftig. Slechts een paar cruisemaatschappijen hanteren voor het diner een striktere dresscode – smoking voor de heren, avondjurk voor de dames. Niettemin doe je er goed aan om, met het oog op de gala-avond, ook een elegante outfit in je koffer te stoppen.

Aan tafel. Op kleine schepen is het eten vaak uitstekend, soms zelfs gastronomisch, met een heuse chef aan het fornuis. Doorgaans worden de maaltijden aan tafel opgediend, nu en dan is er een buffet, soms eet je op het zonnedek. Ook een barbecue op het strand behoort tot de mogelijkheden, afhankelijk van de omgeving en het weer!

Tafelgezelschap. Een kleine of een grote tafel? Beide kunnen, want je kiest zelf met wie je tafelt. Reis je in je eentje? Dan is het op een klein schip makkelijk om met anderen aan de praat te raken. Naarmate de cruise vordert en de passagiers gaan socializen, worden de tafels vaak groter.

Vrije activiteiten. Op een klein schip zijn de activiteiten gemoedelijker en meer ongedwongen dan op een groot. Voordrachten, een cocktailuurtje, een show, spelletjes zoals een quiz, een dansavond: je kiest zelf of je eraan meedoet of niet. Alleen de gala-avond is een must, tenzij je in je kajuit wenst te eten.

Cruise = verveling? Zeer zeker niet. Ben je sportief, dan kan je ’s ochtends vroeg al deelnemen aan de gymles of een yogasessie. En natuurlijk is er op het schip een jacuzzi en een zwembad. Lezingen rond de geplande excursies, gezelschapsspelletjes, een aperitiefuurtje in de bar, concerten, shows e.d. vervolledigen het aanbod. Misschien wil je liever in alle rust wat lezen of een dutje doen in de zon? Geen probleem, zolang jij het maar naar je zin hebt. En verder zijn er de excursies. Sommige nemen een hele dag in beslag. Almaar meer cruisemaatschappijen richten ook themacruises in rond muziek, geschiedenis, wijn... niet zelden onder begeleiding van een bekend expert, wat de georganiseerde activiteiten een extra dimensie geeft.

Al Khazneh of De Schatkamer van Petra.
Al Khazneh of De Schatkamer van Petra.© Eric Vancleynenbreuge
De kolossen van Memnon.
De kolossen van Memnon.
Spelende kinderen in Hurghada.
Spelende kinderen in Hurghada.
De smalle canyon van Al-Siq, de toegang tot Khazneh.
De smalle canyon van Al-Siq, de toegang tot Khazneh.© Eric Vancleynenbreuge
In Sharm-el-Sheikh kleurt de zee turquoise.
In Sharm-el-Sheikh kleurt de zee turquoise.© getty images

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content