© WIM KEMPENAERS

Anne Drake inspireert tot duurzaam leven

Ik deed de boekhouding in het bedrijf dat mijn man mee had opgericht – een verpakkingsbedrijf – toen ik de documentaire Plastic Planet van Werner Boote zag. Ik wist na afloop meteen dat mijn leven nooit meer hetzelfde zou zijn. Hoe anders het precies zou worden, kon ik me nog niet voorstellen. In de documentaire leggen wetenschappers uit welke negatieve impact plastic heeft op het milieu en onze gezondheid. Maar wat je kan doen om het uit je leven te bannen, werd niet verteld.”

En dus ging Anne Drake (53) zelf op onderzoek. Gewapend met herbruikbare potten trok ze naar de winkel, ze kocht meer tweedehandskledij en ging zelf haar was- en schoonheidsproducten maken. Na twee jaar praktijkervaring besloot ze workshops te geven om anderen te inspireren.

Sinds de coronacrisis is daar een webshop bijgekomen. “Ik beleef zelf veel plezier aan het maken van zeepjes en schoonmaakmiddelen. Én ik bespaar er geld mee. Maar ik dring mijn levensstijl niet op aan anderen. Iedereen moet zijn eigen keuzes maken en die keuzes kunnen evolueren. Vroeger ging ik naar de slager met herbruikbare potjes, tot ik besefte dat vlees eten een veel grotere impact heeft op het klimaat dan het papiertje waarin de slager dat vlees verpakt. Nu eet ik vegetarisch, ook al zijn vleesvervangers vaak in plastic verpakt. Je moet je niet ongelukkig voelen omdat je bepaalde doelen niet bereikt. Je kan ook de switch naar een duurzamer leven maken met kleinere ingrepen: minder vlees, een zuinigere auto, tweedehandskledij, ecologische producten...” Al wordt Anne Drake toch wat moedeloos van het klimaatnieuws. “Soms denk ik: we zijn al te laat. Maar we zijn hier nu, en er worden nog steeds kinderen geboren, dus moet je gewoon doen wat je kan. Ik denk dat je meer bereikt met positivisme. Je kan beter een goeie tip geven om minder plastic te gebruiken dan te staan roepen dat België de klimaatdoelstellingen niet haalt. Als ik zie dat mensen aan de slag gaan met mijn recepten of als mijn dochter – die net is gaan samenwonen – me belt om te vragen hoe je dat schoonmaakmiddel op basis van azijn maakt, dan weet ik dat ik toch een aantal zaadjes heb geplant.”

annedrake.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content