Beleggingsplatforms om te investeren dicht bij huis

Wil je een bedrijf in je buurt helpen en tegelijk je beleggingen diversifiëren? Dat kan via crowdlen-ding. Als particulier leen je je spaargeld uit aan een kmo van jouw keuze, in ruil voor een rendement dat schommelt tussen 2 en 9% bruto, afhankelijk van het project. Het is een manier om geld te investeren in de lokale economie, met of zonder risico. Zo kunnen lokale ondernemingen geld ophalen voor de financiering van hun groei, ontwikkelingsprojecten, liquide middelen of uiteenlopende investeringen. Die platforms voor alternatieve financiering – waarvan sommige de goedkeuring kregen van de FSMA, de financiële waakhond in ons land – verzamelen geld van investeerders, vanaf honderd euro tot duizenden euro’s, en stellen het vervolgens ter beschikking van bedrijfs- projecten.

Met aandelen word je voor een deel mede-eigenaar van een bedrijf, dat failliet kan gaan of in financiële problemen kan komen.

Frédéric Lévy Morelle is de oprichter en eigenaar van het platform Look&Fin, vandaag de Belgische marktleider in participatieve financiering. Het bedrijf bestaat al acht jaar en heeft via het platform meer dan 100 miljoen euro bijeengebracht voor de financiering van projecten van 350 bedrijven. Ruim 55 miljoen euro is al terugbetaald, waarvan 10 miljoen euro rente. Achter het platform staat een gemeenschap van 30.000 leden. De meeste projecten werven fondsen in een paar minuten, of zelfs een paar seconden.

Kan je een voorbeeld geven van zo’n fondsenwerving?

Dandoy, welbekend bij koekjeslief- hebbers, deed als allereerste een beroep op Look&Fin voor een Proxi-lening (zie verder) bij Brusselse particulieren. Dandoy was op zoek naar een krediet aan de beste voorwaarden om zijn cashflow met ongeveer 300.000 euro te versterken. Particulieren hebben dit via Look&Fin mogelijk gemaakt. Zijn dit soort investeringen riskant? Niet nood- zakelijk, meent Frédéric Lévy Morelle. Er bestaan drie soorten producten: veilig, evenwichtig en dynamisch. Speel je als kredietverlener op veilig, dan is je geïnvesteerde kapitaal gewaarborgd. Het betekent dat je, wanneer de kmo in gebreke blijft, jouw nog uitstaande kapitaal terugkrijgt. Je kan rekenen op een brutorendement van 2 tot 2,5% per jaar, een interessante totaalopbrengst als je die vergelijkt met een spaarrekening of een tak 21.

Beleggingsplatforms om te investeren dicht bij huis
© Piet Cortier, e-mobility manager Engie

Een brutorendement? Bij crowdlending betaal je als particulier inderdaad geen beheers- of instapkosten. Het zijn de ondernemingen die de werking van het platform financieren. Maar zoals bij vele andere beleggingen, moet je wel rekening houden met een bronheffing door de overheid van 30% op de rente die je krijgt, niet op het kapitaal.

Terug naar het voorbeeld van koekjesfabriek Dandoy, is dit een belegging met kapitaalgarantie?

In het geval van Dandoy kan je als kredietgever slechts op een gedeeltelijke kapitaalsgarantie rekenen plus een rendement van 3,5 tot 6%. Het is een voorbeeld van een kmo- regeling gesteund door de gewesten: de Proxi-lening in Brussel, de Winwinlening in Vlaanderen en de Coup-de- pouce-lening in Wallonië. Als kredietgever heb je recht op een belastingaftrek van 2,5 tot 4% per jaar op het geleende bedrag en waarborgt het gewest 30% tot 40% van je kapitaal. Blijft de onderneming in gebreke, dan is je kapitaal tot deze percentages gewaarborgd en gecompenseerd.

Er zijn ook meer winstgevende beleggingen, maar dan zonder kapitaalgarantie...

Precies. Als het risico maximaal is, ligt ook het rendement hoger, op 6 tot 9%. De helft van de kredietnemers bij Look&Fin heeft een IRR van meer dan 6% – een internal rate of return, de indicator om de opbrengst van een project te meten. Om het risico af te vlakken volgens het bekende principe ‘leg niet al je eieren in één mand’, raden wij particulieren aan om een portefeuille samen te stellen. Zo kan je bijvoorbeeld een bedrag van 10.000 euro over 15 dossiers spreiden in plaats van alles op één enkele kmo in te zetten. Voor je een lening toestaat, kan je als individuele kredietverstrekker voor elk dossier een gedetailleerde nota raadplegen over de onderneming die de lening aangaat en weet je ook voor hoelang je je geld uitleent.

Hoe lang is die termijn dan?

Leningen hebben een maximumlooptijd van vijf jaar. Maar het gemiddelde bij Look&Fin bedraagt 36 maanden. Je kan je geld gedurende die periode niet opeisen, maar je ontvangt wel elke maand – bijvoorbeeld in 36 maande- lijkse termijnen – het equivalente deel van het vermogen dat je hebt geïnvesteerd, plus de rente.

Beleggingsplatforms om te investeren dicht bij huis

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content