BETERE BUBBELS voor minder geld

Champagne is er weer niet voordeliger op geworden. Gelukkig zijn goede én betaalbare schuimwijnen wereldwijd aan een opmars bezig: onze aanraders lopen van euro 8 tot euro 13.

Prosecco

n Dit is... een Italiaanse schuimwijn die geproduceerd wordt in een gebied zo’n 50 km ten noorden van Venetië. Hij is hoofdzakelijk gemaakt van de proseccodruif, maar bijkomend mogen ook andere rassen zoals pinot blanc of verdiso gebruikt worden. De smaak neigt naar zoet en daarom is hij een aanrader voor wie niet zo houdt van het bijna-bijtende mondgevoel van vele brute schuimwijnen. Er zijn twee types: de spumante en de frizzante. De eerstgenoemde heeft fijnere belletjes en meestal ook een iets hoger alcoholgehalte.

n Let bij de aankoop op... Geef de voorkeur aan een spumante met de vermelding DOC (Denominazione de Origine Controllata). En heb geen schrik van een brut, want bij prosecco is die nog vrij zacht.

n Onze aanrader: de Prosecco del Valdobbiadene Crede van producent Bisol. Mooi strogeel met een lekker evenwicht tussen droog en zoet. In de smaak zult u peren herkennen. Prijs: euro 13,25 (Licata Vini, tel. 011 22 20 37, onlineverkoop via www.licata.be).

Cava

n Dit is... van alle champagneconcurrenten veruit het hipst geworden. Deze Spaanse schuimwijn is voor het grootste deel afkomstig uit de Penedès, een regio ten zuidwesten van Barcelona, en wordt volgens de méthode cham-penoise gemaakt van drie Spaanse druivenrassen (macabeu, parallada en xarello). Typisch is de mooie verhouding tussen zurig-frisse en fruitige smaken. De Brut en de Extra Seco zijn milder dan de Brut Nature (hieraan is het minste suiker toegevoegd).

n Let bij de aankoop op... de vermelding D.O. (Denominación de órigen) want die garandeert dat het om een echte cava gaat. De betere kwaliteit vindt u in flessen met de vermelding Reserva (24 maanden rijping) en Gran Reserva (48 maanden rijping).

n Onze aanrader: de cava Pere Ventura Brut Nature is afkomstig van een producent uit het hart van de Penedès die de traditie combineert met eigentijdse productiemethodes. Er is wat chardonnay toegevoegd en dat proef je: de eerste aanval op onze smaakpapillen wordt verzacht door een complexe mix van frisse appels en witte perziken. Prijs: ong. euro 9 (voor verkooppunten: Mafribel, tel. 02 356 33 00).

Vonkelwyn

n Dit is... de algemene benaming voor mousserende wijnen uit de westelijke Kaapprovincie in Zuid-Afrika. Na de opgang van de stille wijnen uit de Kaap ontdekken we in Europa ook de bubbels. In Zuid-Afrika zijn de vonkelwynen echter bijna zo oud als de eerste wijnstokken zelf. De wijnbouw werd hier immers ingevoerd door Franse Hugenoten en die kenden de méthode champenoise (tweede gisting op de fles) al. Typisch is de combinatie van de druivenrassen chardonnay en chenin blanc. Dat zorgt voor grote frisheid met smaaktoetsen van appel, citrusvruchten en toch wat zoetigheid. Ook de rosé-vonkelwynen zijn een ontdekking waard, maar ze zijn bij ons veel moeilijker te vinden.

n Let bij de aankoop op... de prijs en de botteling! Wantrouw vonkelwynen onder de euro 6 en geef de voorkeur aan flessen die op het domein zelf gebotteld werden.

n Onze aanrader: de vonkelwyn Groot Geluk, alleen al voor de naam! Opvallend krachtige belletjes. In de neus springen de rijpe appels en het citrusfruit je tegemoet. De smaak is strak droog en fris, en de belletjes lijken lang aan het verhemelte te blijven plakken. Prijs: euro 8,79 (bij Delhaize, online via www.

delhaizewineworld.be)

Crémant

n Dit is... een schuimwijn die in Frank-rijk volgens de méthode champenoise wordt gemaakt, maar alleen in wijngebieden met een beschermde oorsprongsbenaming (A.O.C.). Na het verwijderen van het bezinksel (d.m.v. de ijspropmethode die we kennen van de champagne) wordt er wat likeur toegevoegd. Vaak is ook de druk in de flessen bij de tweede gisting wat lager. Dat alles maakt deze wijn (ook de brut!) altijd minder agressief in de mond dan vele andere schuimwijnen. Vandaag wordt crémant (wit en rosé) geproduceerd in zeven regio’s: Elzas, Bordeaux, Bourgogne, Die, Jura, Limoux en Loire. De Elzas alleen is goed voor 47% van alle crémants.

n Let bij de aankoop op... het etiket. Veel van wat u op champagneflessen ziet, zult u ook bij crémants aantreffen. De betere flessen zijn vaak degene met een jaartal ( millésimé) of gemaakt van uitsluitend chardonnay ( blanc de blancs). Als het etiket bovendien een rijping van 12 maanden of langer vermeldt (topcrémants gaan tot 30 maanden!) zit u goed.

n Onze aanrader: de Crémant d’Alsace Jean Ziegler brut is gemaakt van typische Elzasser druivenrassen (auxerrois en pinot blanc). Hij heeft alles wat je van een goede crémant mag verwachten: elegante belletjes, frisse zurigheid en een droge afdronk die de mond mooi vult. Prijs: euro 8,59 (bij Delhaize en online via www.

delhaizewineworld.be)

Saumur

n Dit is... een van de appellaties uit de Loirevallei. Saumur stond lange tijd bekend als producent van voordelige doordrinkwijntjes. Vandaag is dat beeld anders: de streek lijkt één groot laboratorium van nieuwe productiemethodes te zijn geworden. Opvallend veel producenten zijn overgeschakeld op biologische teelt of op het maken van wijn van oude wijnstokken. Volgens de méthode champenoise worden er nu ook meer en meer schuimwijnen geproduceerd met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Daar moeten we vooral nu van profiteren eer de Amerikanen of de Chinezen ze ontdekken en de prijzen omhoog jagen!

n Let bij de aankoop op... het etiket want het moet beslist méthode traditionnelle vermelden, dan bent u zeker dat de productie op dezelfde manier gebeurde als bij champagne.

n Onze aanrader: van de schuimwijnen haalde de Bouvet Saphir Brut Vintage 2005 in december 2007 de hoogste score in een test waarin Test-Aankoop goedkope champagnes en schuimwijnen vergeleek. Deze millésimé is voor zijn prijs (euro 7,99) een topper: een explosie van fijne belletjes, aroma’s van appel en honing en een afdronk met een knap evenwicht tussen romig en zuur. Hij wordt gemaakt in een domein dat lang eigendom van het champagnehuis Taittinger bleef. Elke fles is genummerd. Te koop bij Spar.

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content