“Blij dat niemand me hier bezig ziet!

“Uw fitheidsleeftijd is... 75 jaar!”

Ik schrik me een hoedje wanneer ik dit resultaat breeduit op het televisie-scherm zie. Ik heb net de aanbevolen starttest (trial) van Wii Fit gedaan. Het programma meet dan uw zwaartepunt, uw BMI en uw evenwichtszin en die resultaten worden uitgedrukt in een leeftijd. Oké, ik ben 60, ik heb een bierbuikje (BMI 27,1) en evenwicht is nooit mijn sterkste kant geweest, zeker niet na een zware voetbreuk. Maar toch... 75 klinkt wel erg frustrerend!

Maar misschien is het wel een pluspunt van dit trendy oefenprogramma van Nintendo dat het u onverbloemd zegt hoe het met uw fitheid staat. Ook al valt dat lelijk tegen. Een ander voordeel is dat u geen computer nodig hebt. De Wii-console kunt u als een dvd-speler op uw tv-scherm aansluiten en ook de afstandsbediening is bewust eenvoudig gehouden. Voor Wii Fit hebt u alleen nog het balance board nodig,

n Ik ga op het bord vóór de televisie staan, hang de afstandsbediening rond mijn pols en begin nu aan het serieuze werk. Ik kies een persoonlijke helpster en start met een ballenworp. Vanuit een voetbaldoel werpt een mannetje voetballen, pandabeertjes en sportschoenen naar mijn hoofd. Ik moet me als een gek in alle richtingen uitrekken om ofwel de ballen tegen te houden of de andere voorwerpen te vermijden. Het gaat véél sneller dan ik gedacht had en het zweet breekt me uit: Wii Fit is niet zomaar wat heupwiegen vóór het televisiescherm zoals ik eerst vermoedde, het is stevig gym- en fitnessarbeid. Nu begrijp ik waarom de handleiding een opwarming aanraadt. Mijn resultaat is catastrofaal: 0 sterren.

n Niet opgeven, Ludo, je wilt toch beter scoren dan 75 jaar! Ik kies uit veertig oefeningen en elke oefening wordt telkens één keer herhaald. Mijn virtuele helpster toont me een oefening waarbij ik mijn heupspieren moet draaien en op zulk een manier gespannen moet houden dat een rood balletje op het scherm in een gele cirkel blijft. Hé, dat gaat al heel wat beter: 3 sterren! De daaropvolgende oefening is een klassieker uit de yoga: in een halve maanhouding mijn evenwicht bewaren. Mijn help-ster zegt me wanneer ik met de neus moet in- en uitademen. Ik voel al mijn spieren en toch doet het deugd: 2 sterren!

n Voor de vierde oefening ben ik terug in mijn kindertijd. De hoelahoep! Ik moet proberen zoveel mogelijk keurige cirkels te draaien met mijn heupen en tegelijk mijn evenwicht naar links of rechts te verplaatsen om hoepels op te vangen. Wat een geluk, denk ik, dat niemand me hier bezig ziet! Resultaat: weer 2 sterren.

n Na elke oefening geeft mijn helpster me een korte commentaar en een tip voor de toekomst. “Plaats meer gewicht op uw rechtervoet”, “Schansspringen is duidelijk uw ding niet”, “Dat was goed, maar probeer nog meer ontspannen in en uit te ademen”,... Dit alles dan wel in het Engels of in het Frans, want Wii Fit be-staat helaas niet in het Nederlands.

n Op het einde doe ik nog eens de starttest. Mijn fitheidsleeftijd blijkt al gedaald te zijn tot 71 jaar. Er is dus hoop. Als streefdoel klik ik met de afstandsbediening aan dat ik in twee maanden tijd mijn BMI wil laten zakken tot 25. Voortaan kan ik elke dag oefenen en mijn vorderingen volgen. Als ik een paar dagen lui blijf, zal mijn helpster me vragen waar ik zo lang gebleven ben. Toch rijst de scepsis. Ik dacht dat Wii Fit een leuke manier was om thuis ontspannen aan mijn fit-heid en mijn reflexen te werken, zonder de blikken van de anderen te moeten trotseren. Maar speelt het programma toch niet een beetje voor doktertje? Kan ik met conditieoefeningen alleen mijn BMI laten dalen? Moet ik ook mijn voedingsgewoonten niet veranderen? Mijn helpster zwijgt daarover – ook in het Engels.

De Wii-console kost a 250. Voor het Wii Fit-programma en het weeg-schaalbord betaalt u nog eens a 89,95. In december komen er twee nieuwe games op de markt: Wii Sports (tennis, golf, honkbal, bowlen en boksen) en Wii Play (met onder meer tafeltennis, vissen en biljart). n

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content