De beste apps om je foto’s te bewerken

Met een smartphone of tablet herinneringen vereeuwigen, is kinderspel. Ze bewerken met een app is nog gemakkelijker!

De fotokwaliteit van een smartphone is niet te vergelijken met die van een reflexcamera. Maar er is wel één enorm voordeel: je hebt je smartphone bijna altijd bij je! Om het beste uit je foto’s te halen, doe je er daarom goed aan een foto-app te downloaden die meer kan dan het programmaatje dat standaard op je smartphone staat. Professionele fotografen doen dat ook, met software zoals Photoshop. Waarom hun voorbeeld niet volgen?

Voor we het aanbod bekijken, willen we nog meegeven dat gebruikers van smartphones onder iOS (iPhone) en Android veel meer keuzemogelijkheden hebben dan wie voor de charmes van Windows Phone (Lumia enz.) is bezweken. Onthou ook dat er geen ideale oplossing bestaat om foto’s te bewerken. Smaken verschillen, en dat geldt ook voor de apps. De enige manier om te kunnen oordelen, is verschillende apps uit te proberen.

Maak je keuze

Snapseed (iOS en Android, gratis) geeft je een hele reeks tools om foto’s te corrigeren, bij te snijden en te transformeren, compleet met penselen. De app beschikt bovendien over allerlei filters: contrast, lijsten, zwartwit, retro look... Je gaat gewoon met je vinger over het scherm om je foto naar wens te wijzigen. En als het resultaat je niet bevalt, kan je altijd terug.

Sommige fotografen verkiezen VSCO Cam (iOS en Android, gratis), dat met een aankoopformule werkt. Wil je bepaalde extra functies gebruiken, dan betaal je de ene keer €2, de andere keer €6.

We maken allemaal wel eens een foto die perfect is... op dat ene detail na. Er liep net een onbekende door het beeld, er staat een ongelukkig voorwerp op (een vuilnisemmer in een mooie sneeuwvlakte). Dat is een klus voor TouchRetouch (iOS en Android, €1,99). Je selecteert het ongewenste object en met een druk op de knop tover je het zo weer weg.

Met Legend (iOS, € 1,99) kan je een bijschrift of commentaar (tot 100 tekens) aan je foto toevoegen en het als een video of gif met een duur van 6 seconden animeren.

Over (iOS, €3,99 en Android, €4,50) doet ongeveer hetzelfde, heel elegant maar zonder de animatie.

We zouden het ook nog over Layout kunnen hebben of over Lightroom Mobile, Average Camera Pro, Hyperlapse, Hydra en noem maar op. Het is onbegonnen werk om alle apps te vermelden, laat staan te bespreken, want in de App Store en op Google Play vind je honderden foto-apps. Maar er bestaan ook andere soorten erg handige apps voor amateurfotografen. Zoals Magic Hour (iOS, gratis) dat de GPS-lokalisatie van je telefoon gebruikt om je een uur voor zonsopgang en zonsondergang te waarschuwen (je moet dan wel eerst de in-app van €0,99 aankopen) zodat je van het bijzondere licht van die momenten kan profiteren. Eenvoudig en praktisch!

Profi’s doen het op de pc

Onthou hoe dan ook dat foto’s bewerken op je smartphone niet altijd makkelijk is vanwege het kleine scherm. Werk je liever comfortabel, sla je foto’s dan op je pc op en gebruik Adobe Photoshop, of de versie voor het grote publiek: Photoshop Elements. Of een soortgelijk programma, zoals Affinity Photo. Ze kunnen meestal veel meer. Maar dan mis je wel het plezier van het meteen bewerken en snel delen van je foto’s via je smartphone.

PHILIPPE DESALLE

Partner Content