De mooiste Memlings

‘Memling en het portret’ is de hoofdtentoonstelling van ‘Corpus Brugge ’05’, een groots opgezet cultuurfestival dat deze zomer vooral Belgen naar de hoofdstad van West-Vlaanderen moet lokken. Nooit werden zoveel werken van deze 15de-eeuwse Brugse inwijkeling in ons land bijeengebracht.

Memling en het portret, van 8/6 tot 4/9 (nadien van 6/10 tot 31/12 in New York), met een twintigtal portretten van Hans Memling, Groeningemuseum, Drijver 12, Brugge, elke dag 9.30 – 17 uur, ma. gesloten. Toegang: euro 8 (+60: euro 5, -12 en Bruggelingen: gratis). Combitickets met de tentoonstellingen ‘Soul’ en ‘Tussen huid en orgasme’: euro 15.

Hans Memling (±1435 – 1494) was van geboorte een Duitser, maar verwierf als meester-schilder het burgerschap van de stad Brugge, wat in de tijd absoluut noodzakelijk was om er als kunstenaar te kunnen werken. Voorheen zou hij in Brussel hebben gewoond en bij Rogier van der Weyden hebben gestudeerd. Hij kwam naar Brugge omdat hij daar voor rijke families kon werken en voor de grote gemeenschap buitenlanders die in de internationale handel actief waren. Zo maakte hij voor de De Medicifamilie in Brugge het drieluik Het laatste oordeel. En voor koopman Willem Moreel schilderde hij Het Moreel drieluik.

Portretten van over de hele wereld

Het waren echter vooral zijn individuele portretten die Hans Memling beroemd maakten. Op dat vlak werd hij als de absolute top van zijn tijd beschouwd. Hij bouwde voort op wat zijn voorlopers Van Eyck en Petrus Christus hadden gerealiseerd. Zij waren begonnen met portretten in klein formaat, wat al snel populair werd: eerst in Italië, nadien in de rest van Europa. Memling maakte dankbaar gebruik van de technieken die al jaren eerder werden ontwikkeld, maar voegde er zijn eigen verbeteringen aan toe, zijn persoonlijke toets. Zo gebruikte hij graag eenvoudige achtergronden, landschappen en ook wel interieurs met een doorkijk naar natuurscènes.

Op de tentoonstelling kunt u zelf vaststellen dat die achtergronden zich echter nooit opdringen, de aandacht blijft steeds geconcentreerd op het gelaat van de geportretteerde. De twintig meesterwerkjes die u in het Groeningemuseum kunt bewonderen, zijn onder andere overgebracht uit het Museo Thyssen Bornemisza in Madrid, de Galleria degli Uffizi in Firenze, het Louvre in Parijs en the Metropolitan Museum of Art in New York.

Naast de topwerken van Memling is ook een belangrijke selectie van vroeg-Nederlandse portretkunst te zien, dit om de vernieuwing die Memling doorvoerde extra in de verf te zetten. Zo kunt u onder meer werken bekijken als het Portret van Jan de Leeuw door Jan van Eyck en een aantal prachtige schilderijen van Robert Campins. n

Filip Godelaine

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content