© FRANK BAHNMÜLLER

Eddy Goderis blaast dansorgels nieuw leven in

Amper 16 was Eddy Goderis (54) toen hij in de ban raakte van dansorgels. “Er opende een orgelmuseum in Koksijde. Ik ben dat op mijn eentje gaan bezoeken en dat heeft zo veel indruk gemaakt dat ik er nadien bijna elke zaterdag te vinden was”, lacht Eddy. Twee jaar later verkaste het museum naar Brugge. Eddy was er intussen gebombardeerd tot gids in zijn vrije tijd. “Ik kwam in contact met andere orgelliefhebbers en heb me een groot Decap dansorgel aangeschaft. Het was niets meer waard, maar ik wou het terug aan de praat krijgen. Ik ben elektricien en zo’n machine zit vol elektronica.” Het orgelmuseum verhuisde uiteindelijk naar Japan, maar Eddy ging door met het doorgronden van het instrument. Zo bood hij cafés die nog een dansorgel hadden aan om het te herstellen. “Soms begon ik met een bang hart aan de restauratie. Eigenlijk wist ik er zelf nog niet veel van, maar dat zei ik niet. Ik bleef prutsen tot ik het hersteld had. Later ging ik nog in de leer bij een orgelbouwer in Nederland.”

Behalve restaureren, timmerde Eddy ook orgels in elkaar, gebaseerd op bestaande legendarische modellen. Hij kopieerde muziekboeken. Een serieus werkje van meten en tekenen zodat de gaatjes op de juiste plek vallen om de juiste noot in werking te zetten. “Ik weet niet waar die passie vandaan komt. Men zegt dat mijn grootvader, die ik niet lang heb gekend, geen café kon passeren waar orgelmuziek speelde zonder een glas te drinken. Hij speelde accordeon. Misschien zit het in de genen.”

Om zijn verzameling van zowat 24 orgels een plek te geven, richtte hij de oude varkensstal achter zijn huis in als orgelmuseum annex feestzaaltje. De orgels worden nu gebruikt waarvoor ze oorspronkelijk bedoeld zijn: mensen samenbrengen om te zingen en te dansen. “Sommige bezoekers worden erg emotioneel als ze zo’n orgel horen spelen. Er zit vaak een herinnering aan vast. Het is mooi om te zien hoe die muziek mensen doet openbloeien.”

Orgelmuseum De Zoeten Orgel heeft een facebookpagina.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content