© FRANK BAHNMÜLLER

Eddy Van Grevelinge is vliegtuigspotter

Het gesprek met Eddy Van Grevelinge (60) wordt af en toe abrupt onderbroken omdat er een vliegtuig komt aangevlogen dat hij wil fotograferen. Van ver herkent hij het Tomorrowland-vliegtuig van Brussels Airlines. “Ik zie nochtans niet goed uit een oog. Maar een speciaal vliegtuig spot ik meteen.” Al sinds zijn achttiende trekt de spotter van vliegtuigen, maar vooral van schepen, regelmatig naar havens en luchthavens. “Ik hou van alles wat beweegt”, zegt de voormalige scheepswerfarbeider. “Op zo’n spottersplaats is het ook vaak heel rustig. Daar kan ik echt van genieten.” Naast de luchthaven van Zaventem staan ook die van Amsterdam en Rotterdam regelmatig op het programma. “Ik hoop ooit eens naar London Heathrow en Frankfurt te gaan. Via de websites van de luchthavens zie je vooraf of er uitzonderlijke vliegtuigen zullen landen en opstijgen. Het mooiste vind ik wanneer vliegtuigen landen, de rook die van de wielen komt. Dat vastleggen op foto is machtig.”

In eerste instantie was het Eddy te doen om de vliegtuigen en de schepen zelf en het catalogiseren van welke hij al had kunnen spotten. Maar gaandeweg wilde hij ook betere foto’s maken. “Er is veel contact tussen spotters, op de spottersplaatsen en via sociale media. Als een spotter van hetzelfde vliegtuig een betere foto trekt dan ik, dan wil ik weten hoe hij dat gedaan heeft. Daarom ben ik een fotografiecursus gaan volgen. Binnenkort studeer ik af. Mijn eindwerk zullen foto’s van schepen en vliegtuigen zijn. Zelfs als je hetzelfde schip of vliegtuig fotografeert, blijft het boeiend. De ene keer is een containerschip volledig volgeladen of staan er slechts enkele containers op. Of de weersomstandigheden zijn anders. Zon, regen, wolken, dat geeft altijd een ander effect op foto.”

Op vakantie gaat Eddy meestal met het vliegtuig. Zijn fototoestel gaat dan mee in de handbagage zodat hij foto’s kan nemen van de vliegtuigen op het tarmac. “Een keer heb ik daardoor bijna mijn vlucht gemist. De boarding time was vervroegd, maar ik had dat niet horen afroepen. Mijn vrouw was al in paniek, maar alles is goed gekomen”, lacht Eddy.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content