Erven via je huwelijkscontract

Met een testament kan je allerlei zaken regelen: je kan je partner met wie je niet getrouwd bent meer erfrecht geven, je stiefkind iets nalaten, je zorgenkind iets extra geven,... Maar via je huwelijkscontract kan je nog meer doen.

Een testament is een nuttig instrument, waarmee je heel veel kan. Ben je niet getrouwd, dan is het testament, naast het beding van aanwas, hét middel waarmee je als partners elkaar erfrechtelijk kan beschermen. Feitelijk samenwonenden kunnen ermee van elkaar erven (zonder testament erven ze niets), wettelijk samenwonenden kunnen er hun beperkt wettelijk erfrecht (het vruchtgebruik van de gezinswoning en huisraad) mee uitbreiden, en gehuwden kunnen er elkaar meer mee toekennen dan wat de wet bepaalt.

Toch heeft het testament ook beperkingen. Het is een eenzijdig document. Je kan het niet met twee ondertekenen. Partners kunnen dus elk hun testament eenzijdig wijzigen, zonder dat de andere daarvan op de hoogte is. En je kan er als koppel de reserve van je kinderen niet mee uitsluiten. Dat kan je wél met een huwelijkscontract.

Erfrecht van je kinderen uitstellen

Ben je gehuwd onder het wettelijk stelsel en heb je kinderen, dan erft de langstlevende partner volgens de wet het vruchtgebruik van de nalatenschap en de kinderen de naakte eigendom. In je huwelijkscontract kan je evenwel clausules opnemen om hiervan af te wijken. Zo kan je elkaar meer of zelfs alles in volle eigendom laten erven. Dat is bijvoorbeeld interessant voor de gezinswoning, omdat de langstlevende partner dan vrijgesteld is van erfbelasting op zijn/haar aandeel in de gezinswoning. Hoe groter dat aandeel, hoe groter de vrijstelling.

Kennen jullie elkaar via het huwelijkscontract meer toe dan wat de wet bepaalt, dan moet je daarbij geen rekening houden met het reservataire erfrecht van je kinderen (het deel waarop je kinderen in elk geval recht hebben). Jullie kunnen dus via jullie huwelijkscontract het erfrecht van jullie kinderen uitstellen. De kinderen zullen dan pas erven bij het overlijden van de andere ouder.

Met een huwelijkscontract kunnen jullie mekaar ook minder nalaten dan wat de wet zou toekennen. Heeft een van jullie kinderen uit een vorige relatie, dan kunnen jullie in een huwelijkscontract afzien van jullie erfrecht. Het enige wat jullie elkaar niet kunnen ontnemen is het recht om zes maanden in de woning te blijven wonen.

Keuzebeding

Aan je huwelijkscontract kan je ook een keuzebeding toevoegen, waar je een aantal opties in kan opnemen waaruit de langstlevende partner kan kiezen, naargelang de situatie van het moment. Bijvoorbeeld: de gezinswoning in volle eigendom (zoals gezegd is er dan een groter deel vrij van belastingen) of nog andere goederen. Handig, want word je weduwe/weduwnaar op latere leeftijd, dan zal je andere keuzes maken dan wanneer je jonger bent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content