Manneken Pis.

Genieten van de 3 M’en

In het Oost-Vlaamse groen, aan de Dender, ligt de stad met de oudste Vrijheidskeure (1068) van Vlaanderen: Geraardsbergen. In het stadhuis – waar we op het einde van onze ‘ommegang’ cider en worstjes proeven – hangt een kopie. De boven- en benedenstad verschillen bijna 100 meter in hoogte! Op onze wandeling komen we dan ook tal van kuitenbijters tegen. We starten met een bezoek aan de Sint-Barthelomeuskerk en staan stil bij het schilderij van de patroonheilige. Zijn beeld wordt nog jaarlijks rondgedragen tijdens de Leutigen Ommegang. Ze kennen er hier iets van, want elk jaar gaat ook de Krakelingenstoet uit – je weet wel, die met die ronde broodjes.

We slaan een van de kleine steegjes in. Op de muur langs-heen Boerenhol schilderde Clara Spilliaert een tafereel dat verwijst naar de talrijke bronnen. Ook het plaatselijke Manneken Pis – 160 jaar ouder dan zijn Brusselse broertje – heeft iets met water. Langs het Boerenhol komen we aan de Dierkost, restant van de vestigingen van de toenmalige ommuurde stad. Voor de flandriens de gevreesde Muur kunnen beklimmen, moeten ze over die Vesten.

We laten onze vermoeide kuiten even rusten in de tuin van de Benedictijnenabdij. Samen met een paar historische verhalen, over de ijskelder bijvoorbeeld, krijgen we bruin bier en abdijkaas geserveerd. Maar Geraardsbergen is de stad van de 3 M’en: de Muur, Manneken Pis en... die overheerlijke mattentaarten. De enige échte, met hoevemelk van Geraardsbergen-Lierde, kregen een Europees label.

Toerisme Geraardsbergen, themawandelingen, visitgeraardsbergen.be/wandelen

De Muur van Geraardsbergen.
De Muur van Geraardsbergen.© Lisa Bilterijst
Mattentaarten.
Mattentaarten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content