© frank bahnmüller

Gino deelt passie voor Eddy Merckx

Superfan, een passender titel kan je niet bedenken voor het boek dat Gino Van Dierdonck (58) schreef over zijn Eddy Merckx-collectie. “Mijn mede-auteur en uitgever, Stefaan Van Laere, zegt dat ik de grootste privéverzamelaar ben van Eddy Merckx. Ik heb inderdaad heel veel. De meeste verzamelaars hebben een tweetal truitjes, ik heb er 24.” Plus nog zo’n 2.500 andere zaken, zoals petjes, handschoenen, sleutelhangers en veel foto’s van Gino samen met de Kannibaal. Als gevolg van zijn grote collectie en zijn kennis werkte hij immers mee aan verschillende tentoonstellingen en herdenkingsboeken over Merckx en zo leerde hij zijn idool ook persoonlijk kennen. “Hij is geen prater, maar ik heb wel eens twee uur, bij een glaasje picon – dat drinkt hij graag – met hem gebabbeld over zijn vele vliegreizen.”

De huidige generatie wielrenners kan nooit zo’n palmares bij elkaar fietsen als Merckx ooit heeft gedaan. GINO VAN DIERDONCK

Zijn passie voor de wielrenner is hem met de paplepel ingegeven. “Mijn ouders waren superfans en ik mocht zelfs af en toe spijbelen om mee naar de koers te gaan kijken. Ik was zelf nog een kind tijdens de hoogdagen van Merckx. De verzamelwoede is pas begonnen toen hij al gestopt was met koersen. Ik besefte dat er nooit nog zo’n wielrenner zou opstaan. Met alle respect voor de renners vandaag – ik volg Evenepoel en de anderen op de voet – maar ze kunnen nooit zo’n palmares bij elkaar fietsen als Merckx heeft gedaan. Die reed 130-140 koersen per jaar. De huidige generatie rijdt er maximum 60. Merckx heeft 525 wedstrijden gewonnen. Trouwens, je kan verschillende generaties niet met elkaar vergelijken. Eens een kampioen altijd een kampioen. En dat was Merckx.”

Eigenlijk zou Merckx al lang een museum moeten hebben, vindt Gino. In zijn voorwoord noemt oud-sportjournalist Robert Janssens het boek van de superfan alvast ‘een museum op papier’. “Dat is het wel. Als er ooit een museum komt, stel ik graag mijn collectie ter beschikking. Maar ik kan moeilijk mijn huis openstellen voor het publiek. Dit boek geeft toch al een blik op mijn mooie verzameling.”

Gino Van Dierdonck en Stefaan Van Laere, Superfan Uitgeverij Partizaan, 35 euro, isbn 9789464076592

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content