Gras maaien of laten maaien?

Vind je grasmaaien een saai karwei of heb je er geen tijd voor? Niet getreurd, een robotmaaier onderhoudt je tuin tot in de puntjes terwijl jij leukere dingen doet.

Hoe charmant of romantisch hij ook kan zijn, elke tuin vraagt werk. De moestuin moet onderhouden worden, de bloemen en de planten hebben verzorging nodig. En dan is er het gazon. Het lijkt onschuldig, dat gras, maar het kan je het leven zuur maken. Als je het niet maait, wordt het een jungle. En dat maaien is niet altijd evident. Je kan immers niet op elk moment met de grasmaaier aan de slag, zelfs niet als hij een elektrische motor heeft. Het lawaai kan de buren wakker houden of ergeren en duivenmelkers laaiend maken. In veel gemeenten is maaien op zon- en feestdagen verboden. En ’s avonds ook op weekdagen. Dat is goed bedoeld, maar het betekent wel dat mensen met een baan alleen nog op zaterdag kunnen maaien. Maar misschien heb je dan andere dingen te doen... of regent het die dag. Het ei van Columbus: de robotmaaier.

Veel meer dan een gadget

Jaarlijks worden in ons land om en bij de 110.000 grasmaaiers verkocht, waaronder circa 30.000 robotmaaiers. Eerst werden die robots als gadgets afgedaan en later als luxeartikelen, maar de voorbije jaren is hun prijs democratischer geworden en het aantal fabrikanten sterk gestegen: Ambrogio, Belrobotics, Bosch, Gardena, Honda, Husqvarna, Robomow, Viking, Worx, en ga zo maar door. De meeste modellen werken volgens hetzelfde principe: je moet eerst de maaizone afbakenen. Een eenvoudige voorzorgsmaatregel waardoor de robot je bloembed niet met het gazon verwart! Dat afbakenen moet maar één keer gebeuren en bestaat erin dat je een dunne perimeterdraad uit één stuk langs de grens van het gazon aanbrengt, met een lus rond elk obstakel (een boom, een bloembed...).

De draad mag je gewoon op de grond leggen (waar hij vanzelf geleidelijk in zal verdwijnen) of op een diepte van 10 tot 20 cm ingraven. Hij wordt verbonden met een oplaadstation, dat op zijn beurt op een stopcontact wordt aangesloten. Een installateur kan die klus voor je klaren, maar je kan het ook zelf doen, moeilijk is het niet. Klaar? Zodra de batterij is opgeladen, kan de maaier aan het werk. Sommige modellen worden met een drukknop bediend, andere vanop afstand (met of zonder draad) of via een app op je smartphone. Veel robotmaaiers zijn bovendien programmeerbaar om bijvoorbeeld elke dag tussen 15 uur en 17 uur te maaien. Er zijn twee scenario’s: of de maaier werkt het gazon willekeurig af, of hij doet dat op een gestructureerde manier, baan na baan.

Efficiënt, maar...

Een robotmaaier bespaart je niet alleen tijd, hij doet het werk vaak ook beter dan jij dat kunt. Hij beperkt zich immers niet tot een wekelijkse of tweewekelijkse maaibeurt. Het idee is dat je gras elke week meermaals onder handen wordt genomen. Telkens wordt slechts het topje van de sprieten gemaaid. Die restjes blijven achter op het gazon, composteren en veranderen in 100% natuurlijke meststof. De meeste (maar niet alle!) modellen maken weinig lawaai en kunnen dus ook ’s avonds en in het weekend aan de slag. Hoe minder obstakels de robotmaaier op zijn weg ontmoet, hoe efficiënter hij werkt. Takjes, dennenappels enzovoort storen hem niet, maar zullen wel de levensduur van de messen verkorten. Tuinmeubels, kabouters en mobiele barbecues op het gazon staan een goed resultaat echter letterlijk in de weg. Ook handig om te weten: in het ideale geval moet je het mes elk jaar vervangen en de batterij om de twee tot drie jaar.

Hoe kiezen?

Een robotmaaier kiezen hangt vooral af van drie factoren: de oppervlakte en het profiel van je tuin, je budget en het merk. Een vlak, open terrein is natuurlijk gemakkelijker dan een glooiend of sterk hellend gazon: hellingen van 15 tot 20% vallen nog mee, maar als het steiler wordt, zijn slechts enkele modellen efficiënt. En hoe groter de te maaien oppervlakte, hoe krachtiger en sneller de robot moet zijn en hoe groter zijn maaibreedte. Dat maakt hem niet alleen zwaarder maar ook duurder. En dat zijn ook de modellen met ingebouwde zonnepanelen. Enkele voorbeelden? De Ambrogio L60 B kan gazons tot 400 m2 aan. Hij heeft geen perimeterkabel nodig en kost ongeveer € 1.200. De Robomow RC308 maait terreinen tot 800 m2 en werkt ook de randen van het gazon netjes af. Prijskaartje: ongeveer € 1.600. De Husqvarna Automower 420 (€ 2.500) is geschikt voor tuinen tot 2.200 m2. En als je een heel grote oppervlakte moet maaien, klop je best aan bij een Belgisch bedrijf: de maaiers van Belrobotics lusten gazons i van 4.000 m2 tot... 20.000 m2 of een kleine drie voetbalvelden!

PHILIPPE DESALLE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content