Mazda 3

Het Autosalon van Brussel Van bestsellers tot primeurs

Het Autosalon van Brussel is stilaan uitgegroeid tot meer dan alleen een verkoopzaal. Bij elke editie worden almaar meer Europese en wereldprimeurs onthult. Dit zijn de nieuwigheden die je niet mag missen.

Mazda 3

De Mazda 3 wil duidelijk het verschil maken. De Kodostijl die het merk na aan het hart ligt, levert hier een ongebruikelijk silhouet op voor de modellen met vier en vijf deuren. De 3 blijft globaal groter dan zijn rivalen, met een lengte van 4,45 m. Bij de motoren kondigt Mazda een 2 liter benzine en een 1.7 diesel aan, maar over enkele maanden wordt de roemruchte Sky-Activ X benzinemotor met compressie-ontsteking verwacht. Het interieur van de nieuwe Mazda is erg sober, met de (al even sobere) inrichting van Japanse huizen als inspiratiebron. Mazda heeft bovendien hard zijn best gedaan qua geluidsisolatie en dus comfort.

Opel GT X Experimental Concept

De GT X vormt de basis voor de toekomstige producten van het merk. Het compacte model (4,06 m) is interessant voor de stad. Knap van buiten en verbazend binnenin. Dit is de eerste auto die de digitalisering afslankt: alle informatie wordt gecentraliseerd, overbodige snufjes die afleiden worden overboord gegooid. Over de motoren die de GT X zal meekrijgen, blijft Opel discreet. Dit prototype is 100% elektrisch en heeft een batterij van 50 kWh. Noteer alvast dat Opel tegen 2024 voor een volledig elektrisch gamma wil gaan.

Skoda Scala

Scala is Latijn voor ladder. En die naam is niet toevallig gekozen, want deze nieuwe Skoda – de opvolger van de Rapid, een model dat weinig indruk heeft gemaakt – wil de lat hoger leggen. Concreet focussen de ontwerpers vooral op technologie en veiligheid. En ze respecteren de basiswaarden van het merk: een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De Scala kan prat gaan op veel binnenruimte, een heleboel slimme oplossingen en een koffer met een inhoud van 467 liter (1.410 liter met de bank neergeklapt). Hij zal nog enkel met voorwielaandrijving worden geleverd en met vijf motoren: een 1.0 TSI van 95 en 115 pk, een 1.5 TSI van 150 pk, een 1.6 TDI van 90 pk en een 1.0 G-TEC (GNG). Hij zou nog deze maand op de markt komen.

Opel GT X Experimental
Opel GT X Experimental

DS3 Crossback

Na Parijs krijgt ook Brussel de DS3 Crossback te zien. Deze crossover of mini-SUV van DS overtuigt zowel esthetisch als door zijn technologie. De kers op de taart: in 2019 lanceert DS ook een volledig elektrische versie, de E-Tense, die met 50 kWh batterijvermogen een bereik van meer dan 300 km moet halen. De prestaties lijken uitstekend: met zijn 136 pk gaat de crossover in 8,9 seconden van 0 naar 100 km/uur. Er zijn ook klassieke motoren in de aanbieding, zoals de PureTech van 100, 130 en 155 pk en diesels van 100 en 130 pk. De prijzen lopen op van 23.000 tot 45.000 euro.

Hyundai i40

Hyundai heeft Brussel gekozen om zijn nagelnieuwe versie van de sedan en break i40 voor te stellen. Het model maakt van de gelegenheid gebruik om aan de nieuwe WLTPnormen te voldoen. Resultaat: de 1.7 diesel wordt vervangen door een nieuwe 1.6, met een DeNox-systeem plus AdBlue. De i40 is te krijgen in twee vermogens: 115 en 136 pk. In een gecorreleerde NEDC-cyclus produceert de 136 pk met DCT-versnellingsbak 105 tot 115 g CO2 per kilometer (4,3 tot 4,7 l/100 km). Bij de benzine beperkt het aanbod zich tot een 1.6 Gdi van 132 pk met handgeschakelde versnellingsbak. Nieuwe rijhulpjes doen hun intrede, zoals een noodremsysteem en een waarschuwing bij aanrijdingsgevaar. Zoals altijd bij een facelift zijn er ook nieuwe kleuren, nieuwe velgen...

Skoda Scala
Skoda Scala

Range Rover Evoque

Acht jaar na zijn debuut maakt de Range Rover Evoque plaats voor een nieuwe lichting die trouw blijft aan de waarden van het merk. De lijn blijft duidelijk herkenbaar, maar er zijn ook nieuwigheden, zoals intrekbare handgrepen, waarmee ook de Range Velar is uitgerust. De buitenafmetingen veranderen nauwelijks, maar de 2 cm grotere wielbasis moet achterin meer ruimte scheppen. En de koffer groeit met 10% naar 591 liter. Voor de mechaniek mikt Land Rover op de drie- of viercilinder benzine- en dieselmotoren van de Ingenium-familie. In 2020 komt er een oplaadbare hybride. In afwachting is er voor groene chauffeurs een microhybride MHEV-systeem op 48 V als hulp voor de verbrandingsmotor, dus geen echte elektrische aandrijving.

Hyundai i40
Hyundai i40

Seat Tarraco

Seat heeft er met de nieuwe Tarraco weer een SUV bij, na de Arona en de Ateca. Deze Spaanse versie van de Skoda Kodiaq kan tot zeven mensen vervoeren. Het motorgamma is de vaste prik van de groep: TSI’s en TDI’s met een ruime waaier van vermogens.

Porsche 911

Na zijn debuut op het salon van Los Angeles komt de 911 Type 992 nu ook naar Brussel. De voorlopig enige versie is de Carrera (4)S, die voortbouwt op de boxer 3 liter bi-turbo, goed voor 450 pk of 30 pk meer dan vroeger. Hoewel de Carrera 4S met Sport Chrono Pack in 3,4 seconden van 0 naar 100 km/u optrekt, houdt Porsche het op een normaal verbruik van slechts 8,9 l/100 km volgens de NEDC-normen. De Carrera S wordt nog niet elektrisch ondersteund, maar deze 992 zou de volgende maanden een soft en een oplaadbare hybride uitvoering moeten krijgen. Een revolutie!

Toyota Prius

De aparte vormgeving van de vorige versie van de Prius was geen onverdeeld succes. Vandaar deze nogal snelle restyling, die in november al in Los Angeles werd voorgesteld. Het design is conventioneler en binnen is de afwerking een stuk beter, met nieuwe materialen, een ook al nieuwe multimediamodule, een groter aanraakscherm en een gepersonaliseerde menustructuur. De upgrade omvat ook een versie met vierwielaandrijving, de e-AWD, die jammer genoeg niet in België op de markt zal komen.

Peugeot 3008 PHEV Concept

De Peugeot 3008 verrijkt zijn motoraanbod binnenkort met een oplaadbare hybride. Op het programma: een 1.6 l PureTech-benzinemotor, een alternator-starter, een automatische versnellingsbak met acht verhoudingen, een lithium-ionbatterij en een of twee elektrische motoren (met twee- of vierwielaandrijving). In het beste geval is het gecombineerde vermogen 225 pk. De batterij van de Hybrid is goed voor 11,8 kWh, die van de Hybrid4 voor 13,2 kWh. Dat zorgt voor een elektrische autonomie van 50 km bij de 3008 Hybrid4 en 40 km voor de Hybrid met voorwielaandrijving.

Peugeot 508 SW

De nieuwe 508 sedan kiest voor een originele aanpak, maar de break blijft traditioneler. Zijn koffer heeft een volume van 530 liter, toch nog altijd 30 liter minder dan die van de vorige generatie. Voor het overige is het recept dat van de sedan: i-Cockpit met digitaal display, een uitgebreide connectiviteit en medio 2019 een oplaadbare hybride met de technologie van de 3008.

Renault Kadjar

De Kadjar heeft een facelift gekregen. Deze fase 2 zorgt voor meer persoonlijkheid en status, een beter interieur en een nieuwe reeks motoren. Er is vooral aan de binnenruimte en de afwerking gewerkt, met een nieuwe airco en een multimediasysteem met een groter maar nog altijd niet verticaal aanraakscherm. De nieuwe WLTP-gehomologeerde motoren zijn een 1.3 TCe van 140 of 160 pk, een 1.5 Blue dCi van 115 pk en de nieuwe 1.7 liter dCi van 150 pk. Weldra op de markt.

Ford Mondeo Hybrid

Een andere verrassing in Brussel is de gerestylede Mondeo met hybride aandrijving. Bij het ter perse gaan was Ford nog erg karig met informatie, maar we weten wel dat er ook een 1.5 en een 2 liter aankomt, zowel in een benzine- als een dieselversie. Prijzen zijn nog niet bekend.

SUV’s blijven de Belgische markt domineren

De SUV’s lijken ook in ons land dapper stand te houden. Volgens de verkoopcijfers wisten ze eind 2018 bijna 25% van de kopers te verleiden. Een record en tevens een trend waar het salon van Brussel dit jaar op inpikt met zijn thema recreatie- en nutsvoertuigen. Maar het is ook een paradox, want SUV’s zijn dan wel erg comfortabel en ruim, met hun grootte en gewicht blijven ze uitstootkampioenen. En dat vloekt dan weer met de huidige beperkingen qua emissie van CO2 en andere broeikasgassen. Hebben SUV’s nog een toekomst, als je weet dat Brussel en Wallonië plannen maken voor een nieuwe autobelasting die hen het vuur aan de schenen kan leggen?

DS3 Crossback
DS3 Crossback
Range Rover Evoque
Range Rover Evoque
Seat Tarraco
Seat Tarraco
Porsche 911
Porsche 911
Toyota Prius
Toyota Prius
Renault Kadjar
Renault Kadjar
Peugeot 3008 PHEV Concept
Peugeot 3008 PHEV Concept
Peugeot 508 SW
Peugeot 508 SW

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content