Het circus dat de zon doet schijnen

Cirque du Soleil strijkt opnieuw in ons land neer. ‘Alegria’, de show die in 1998 in Antwerpen te zien was, komt nu naar Brussel maar is intussen sterk aangepast: nog meer acrobatieën, nog meer spektakel, nog meer kippenvelmomenten!

In twintig jaar is Cirque du Soleil geëvolueerd van een enthousiast groepje Canadese straatartiesten tot een multinational die momenteel naast Alegria met nog zes andere shows de wereld rondtrekt. Bovendien verzorgt de organisatie ook permanente voorstellingen in Las Vegas en Disneyworld, Florida. Met de traditionele familiecircussen, die het steeds moeilijker krijgen om te overleven, heeft deze internationale spektakelfabriek met meer dan 3000 werknemers weinig of niets meer uit te staan, dat is duidelijk.

De machine is perfect geolied: voor en na de voorstelling blijft de toeschouwer in de tentshop in een uitgelaten circussfeertje zweven, ideaal om zich allerlei gadgets, t-shirts, dvd’s en cd’s van het circus aan te schaffen. Aparte vip-tenten voor genodigden van grote bedrijven en sponsors, het hoort allemaal bij een topevenement anno 2006. U moet dan ook diep in de buidel tasten voor uw toegangskaartje, maar in ruil krijgt u een tot in de puntjes verzorgde show.

Topacts in een commedia-dell’artesfeertje

Na Saltimbanco was Alegria de tweede thematische show die Cirque du Soleil voor de schijnwerpers bracht. Dat gebeurde in 1994, in een regie van de Canadese Italo-Belg Franco Dragone. Acht jaar geleden, in Antwerpen, werd het programma een weergaloos succes, niet minder dan 160 000 mensen bezochten de voorstellingen. En de sfeer van toen is grotendeels bewaard gebleven. Het spektakel baadt in een commedia-dell’artesfeertje met allerlei raar uitgedoste randfiguren die voortdurend door het spektakel heen rennen. Het sprookjesachtige decor en de muziek zorgen voor een feeërieke, mysterieuze setting. In die atmosfeer komen negen acts van topkwaliteit tot leven.

Een gesynchroniseerd trapezenummer opent de show op een verrassend rustige manier om plots over te gaan in een wilde act met tientallen acrobaten die door de lucht tollen en van overal lijken op te duiken. Het feit dat er op vele plaatsen tegelijk vanalles gebeurt, geeft je als toeschouwer een overweldigend gevoel. Op het ritme van congodrums duiken twee in tarzanplunje verpakte krachtpatsers op die met vuurtoortsen spelen alsof het om kegels gaat. De clowns spelen perfect in op de acts en laten u even op adem komen tussen twee spektakelnummers door. Maar de sterkste performers zijn de White Angels, haast bovenmenselijke evenwichtskunstenaars die de lucht ingeslingerd worden en salto’s uitvoeren op meeverende Russische rekstokken. Hoewel... ook de Mongoolse slangenvrouwen zullen u rillingen bezorgen wanneer ze hun tengere lichamen in de onmogelijkste bochten wringen. Als afsluiter halen een tiental Russische trapezeacrobaten halsbrekende toeren uit helemaal in de nok van de tent.

En op de tonen van het inmiddels wereldberoemde Alegria verlaat u de twee uur durende show in een heerlijke roes. Het is goed geweest. Cirque du Soleil was, is en blijft topentertainment voor jong en oud. n

Alegria door Cirque du soleil, vanaf 31 augustus tot 28 september in Tour & Taxis, Havenlaan 86 c, 1000 Brussel. Dinsdag tot zaterdag om 20 uur – wo, vr, za ook om 16 uur – zondag om 14 en 18 u. Toegang: euro 29 tot euro 60 (euro 10 korting voor 65+, maar euro 5 toeslag op vrijdag- en zaterdagavond). Reservatie: tel. 070 22 32 30 of via www.cirquedusoleil.com

Filip Godelaine – Foto’s: Al SElb – Kostuums: Dominique Lemieux

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content