© iStock

Langoor houdt niet van de hitte

Konijnen zijn erg warmtegevoelige dieren omdat ze zo weinig zweetklieren hebben. Die bevinden zich voornamelijk rond de lippen. Ook hijgen om de lichaamstemperatuur te doen dalen werkt bij konijnen lang niet zo efficient als bij honden.

Maar de lange oren van je konijn komen bij warm weer wel goed van pas. De vele adertjes die erdoor lopen zetten dan uit en dat helpt om zijn lichaamstemperatuur te doen zakken.

Wanneer de omgevingstemperatuur boven de 25°C uitstijgt, kan je konijn beginnen zweten en zich anders gaan gedragen. Hij zal een bepaalde houding aannemen, een fris plekje opzoeken, zijn ademhaling zal versnellen. Gaat je konijn snel ademen en op zijn zij liggen, dan wijst dat erop dat hij last heeft van de warmte. Slaagt je konijn er niet in zijn temperatuur onder controle te krijgen en gaat die verder omhoog, dan kan het beestje een hitteberoerte krijgen. Dat betekent dat zijn lichaamstemperatuur een kritieke drempel heeft overschreden en hij stilaan uitdroogt. Als er dan niets wordt ondernomen om zijn lichaamstemperatuur naar beneden te krijgen, kan dit proces tot de dood van je konijn leiden.

Voorzie steeds een koele plek

Zorg er dus voor dat langoor altijd op een koele plek (rond 18°C) terecht kan, die goed verlucht is, maar waar het niet tocht. En zet altijd fris water en waterrijke groenten binnen zijn bereik. In de natuur zal een konijn bij zeer warm weer zijn hol opzoeken om af te koelen. In een kooi heeft je huisdier die mogelijkheid natuurlijk niet.

Merk je dat je konijn last heeft van de warmte, plaats dan flessen of waterkruiken met bevroren water in zijn kooi, zodat het dier er tegenaan kan schurken om wat af te koelen. Je kan ook zijn oren en nek bevochtigen. En laat de kooi van je konijn zeker niet in de volle zon staan, dat spreekt voor zich.

Volstaan al deze maatregelen niet om zijn lichaamstemperatuur naar beneden te krijgen, raadpleeg dan een dierenarts. Die kan langoor behandelen tegen shock, hem rehydrateren en proberen om de temperatuur zo snel mogelijk te doen dalen. Hoe dringend er moet worden ingegrepen hangt natuurlijk af van de toestand waarin je konijn zich bevindt.

Partner Content