Sébastien Delgoffe © G.F. GUY PUTTEMANS

Lily en Max aan de feestdis

Wil je je kat of hond tijdens de feesten of bij een speciale gelegenheid graag verwennen met een feestmenu dat breekt met zijn eetgewoonten? Kijk toch maar uit!

In theorie kan je perfect wat variatie aanbrengen in het voedingspatroon van je hond of kat, maar in de praktijk neem je toch best een paar voorzorgsmaatregelen. Is je huisdier gewend om elke dag dezelfde brokken te eten, dan kan een plotse en radicale verandering namelijk vervelende gevolgen hebben. Omdat het spijsverteringsstelsel van Lily of Max gewoon is om elke dag hetzelfde voedsel binnen te krijgen, kan zo’n verandering van spijs een maagdarmontsteking veroorzaken, vooral als je dier op dat vlak al gevoelig is. En bepaalde voedingsmiddelen – zoals zuivelproducten of vette sauzen – kunnen dat risico nog verhogen. Anderen ingrediënten – zoals chocolade of rauwe ui – zijn zelfs potentieel giftig.

Lily en Max aan de feestdis
© GETTY IMAGES

Je speelt dus beter op veilig als je huisdier niet gewend is om gevarieerd te eten. Je kan je kat of hond ook plezier doen door gewoon een extraatje te geven, beter dan meteen een vijfgangenmenu voor te schotelen. Maar is je huisdier al gewend aan meer variatie in zijn voeding, dan kan het ook geen kwaad om een kleine feestdis te bereiden, zolang je maar redelijk blijft. Vermijd dus zeker die overdadige maar moeilijk verteerbare boterroomtaart! Met een paar in water gegaarde stukken kippenborst en wat goed gekookte witte rijst is je compagnon vast en zeker ook al erg tevreden, en dit zonder dat je hem met spijsverteringsproblemen opzadelt.

Je kan Lily en Max ook verrassen met zelfgemaakte lekkernijen. Daarvoor kan je te rade gaan bij speciale dierenreceptenboeken of blogs consulteren van mensen die hun ideeën en ervaringen met het maken van lekkere snoepjes maar al te graag met je willen delen. Intussen duiken ook steeds meer handige tools op, zoals het online berekenen van porties. En sommige bedrijven leveren zelfs bereide dierenmaaltijden aan huis. Kortom, vandaag kan je je huisdier verwennen en belonen in functie van wat hij lust en eventuele intoleranties.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content