© FRANK BAHNMÜLLER

Linda Six is kalligraaf

Het doek is maagdelijk wit, onderaan een zwart vlak met daardoorheen een woord in zwierige kalligrafische letters: Equi- librium. Het is een werk van Linda Six (67), een van haar meest recente. Het beeld is sterk, maar ook het woord. Na een lange zoektocht tussen letters en schrifturen heeft ze haar weg, haar eigen stijl, haar evenwicht gevonden.

“Ik was als kind al geïntrigeerd door letters”, vertelt ze. “Mijn vader was steenhouwer en ik ging vaak kijken in zijn atelier hoe hij letters kapte voor grafstenen. Toch begon het pas als jonge dertiger te kriebelen om er zelf mee aan de slag te gaan. Een contact met schriftbeeldhouwer Pieter Boudens zette me op weg, maar daar zag ik al gauw dat je pas een mooie letter in steen kan houwen wanneer je hem ook kan schrijven. Logischerwijs kwam dus de kalligrafie op mijn weg. Het was heerlijk om deel uit te maken van het Brugse pioniersgroepje kalligrafen. Ik volgde eerst verschillende opleidingen, om dan zelf workshops te gaan geven. In eerste instantie leerde en oefende ik op de verschillende schrifturen, maar al snel kreeg ik de smaak te pakken voor het informele schrift, om zo aan eigen, zwierige letters toe te komen.”

In haar werk schemert door wat ze belangrijk vindt. “Ik heb iets met de schoonheid van het imperfecte. Het intrigeert me wat de tijd doet met de dingen: verwering, roest, patine, gelaagdheid... een afbladderende muur, een vermolmd stuk hout inspireert me dagelijks.” En dat is inderdaad terug te vinden in haar werk. Ofwel gebruikt ze een oud stuk inpakpapier dat gevlekt en gescheurd is, ofwel gaat ze papier verfrommelen, laten weken in verf en bewerken in ruwe lagen om dan daarop één woord te plaatsen. Een idee, een gedachte die letterlijk van het blad spat.

“Mijn hand benoemt wat ik voel”, zegt ze nog. En dat is soms heel eigenwijs. Zoals ook de pennen die ze gebruikt. Dat kan een schelp zijn, een borsteltje, een geplooid stukje metaal uit een colablik, een uitgerafeld stokje hout of – haar favoriet – een touwtje waarin een knoop is gelegd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content