Mag mijn huisbaas de huur indexeren?

Ik woon sinds 1992 in een appartement. Ik vernam dat de huisbaas de huur wil opzeggen omdat hij de appartementen wil ombouwen tot studentenkamers. Ik betaalde een waarborg, maar die staat niet geblokkeerd. Ik heb ook geen schriftelijke huurovereenkomst. Mag mijn verhuurder de huur dan wel indexeren?

Huurovereenkomsten die gesloten zijn na 1997 mogen enkel worden geïndexeerd als het gaat om schriftelijke overeenkomsten. Vermits jouw mondelinge huurovereenkomst dateert van 1992 mag jouw huisbaas de huur wel degelijk indexeren. Hij mag de huurprijs één keer per jaar aanpassen, op de verjaardag van de aanvangsdatum. Dat is niet altijd het moment van het tekenen van de overeenkomst. Laat jouw verhuurder de verjaardag voorbijgaan, dan kan hij met terugwerkende kracht de huurprijs aanpassen, maar hij mag slechts maximaal drie maanden teruggaan in de tijd.

Mocht jouw huurovereenkomst effectief worden opgezegd voor verbouwingen, weet dan dat de waarborg in principe op een geblokkeerde rekening op jouw naam had moeten staan. Die verplichting werd al ingevoerd in 1983, dus voordat jij je mondelinge huurovereenkomst sloot. Jouw verhuurder moet dus interest betalen op het bedrag van de waarborg. Dit zowel in Vlaanderen, Brussel als Wallonië. De wetgeving over de woninghuur is nu een regionale materie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content