MAG MIJN VERHUURDER HET CONTRACT ZOMAAR STOPZETTEN?

Ik woon anderhalf jaar in een appartement dat ik huur voor negen jaar. De verhuurder wil het appartement verkopen. Kan hij het huurcontract om die reden opzeggen en mij uit het appartement zetten?

Als je een appartement huurt voor negen jaar en je hebt er je hoofdverblijfplaats, dan kan de verhuurder dat contract niet zomaar zonder reden eenzijdig opzeggen. Hij kan dat enkel tegen het einde van de eerste of de tweede periode van drie jaar, tenzij ook dat contractueel werd uitgesloten. Hij moet dan wel een opzeggingstermijn van zes maanden naleven en je een schadevergoeding betalen van negen maanden huur na drie jaar of zes maanden huur na zes jaar. Hij kan de overeenkomst dus niet beëindigen omdat hij het huurpand wil verkopen.

Jij kan op jouw beurt deze verkoop niet tegenhouden en je hebt, tenzij anders overeengekomen, ook geen voorkooprecht op het pand. Wat natuurlijk wel kan, is dat er in onderling akkoord een einde wordt gemaakt aan de huur. Als jij en de verhuurder beiden het huurcontract willen stoppen omdat de verhuurder het pand verkoopt, is zo’n overeenkomst geldig.

De nieuwe eigenaar zal na aankoop van het pand jouw huurcontract moeten respecteren. Hou er wel rekening mee dat als de nieuwe eigenaar het pand zelf wil gaan bewonen, hij de huur kan opzeggen voor eigen gebruik. Hij zal dan een opzeggingstermijn van zes maanden moeten naleven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content