Magnifiek plastiek

Op de Brusselse Heizelvlakte is zopas een nieuw museum geopend: het Art & Design Atomium Museum, kortweg ADAM, eerder bekend als het Plasticarium. Want dat krijg je er te zien: heel veel plastiek in de vorm van design.

Basis voor het museum vormt de collectie van Brusselaar Philippe Decelle. Het Atomium kocht de meer dan 2.000 design- en kunstvoorwerpen van de privéverzamelaar. Hij begon zijn collectie in de jaren ’80, toen hij een stoel van Joe Colombo in een container aantrof. Decelle realiseerde zich toen tot zijn grote ontzetting dat plastiek niet meer in was en bij het huisvuil belandde. De verzameling liep een beetje uit de hand en zijn herenhuis in Brussel – dat je op afspraak kon bezoeken – werd te krap om alles te stockeren.

Decelle wilde graag dat zijn collectie in België zou blijven, liefst in haar geheel, én deel zou worden van een museumproject. Zo gebeurde. Het Atomium brengt ze nu onder in de Trade Mart-gebouwen, in de schaduw van de bollen, waar het museum 5.000 m2 ter beschikking heeft. Het sobere bouwwerk van Trade Mart wordt grotendeels gebruikt zoals het was, maar de ingang kreeg wel een eyecatcher. De beroemde architect Jean Nouvel ontwierp speciaal voor het ADAM de toegangstrap. Het is trouwens geen toeval dat de eerste stoel van de collectie dateert van 1958, het bouwjaar van het Atomium. De vaak kleurrijke ontwerpen in plastiek staan symbool voor het optimisme en vooruitgangsgeloof van de golden sixties, net als het bekendste gebouw van de Wereldexpo.

In het nieuwe museum ontdek je de collectie per thema, designer en stijl. De stukken, die de periode tot 2000 overspannen, komen er in een sobere scenografie tot hun recht. Twee interieurs zijn nagebouwd: een discotheek uit de sixties en een kantoor met kunstwerken. Natuurlijk ontbreekt de iconische Verner Panton Chair (1960) niet, die tot op vandaag erg populair is. Ook andere meubels en voorwerpen zullen je wellicht nog bekend voorkomen. Van de Cactus van Guido Drocco (1971) en de Garden Egg Chair van Peter Ghyczy (1968) zie je ook hedendaagse versies in designwinkels, net als van de beroemde ronde plastic bergkastjes en de Cobra-lamp. Pronkstuk is onmiskenbaar de Boomerang Desk van Maurice Calka (1969). Er stond zo’n exemplaar in het Elysée toen George Pompidou president van Frankrijk was. Zijn vrouw Claude was een groot design- en kunstliefhebber.

Art and Design Atomium Museum. Belgiëplein, 1020 Brussel. €10. Ma-zo, 10-18 u. Dinsdag gesloten. www.adamuseum.be

ANN HEYLENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content