Mijn oude pc, wat moet ik ermee?

U hebt zichzelf getrakteerd op een nieuwe computer? Proficiat! Maar wat met de oude? Een paar slimme ideeën...

Experimenteer ermee

U hoort al jaren over Linux spreken? Dit is dé droomkans omhet platform te ontdekken zonder risico’s. Linux draait op een veel lichtere hardwareconfiguratie dan Windows. Download Ubuntu (ubuntu.com), de meest gebruiksvriendelijke versie van Linux, en ontdek het besturingssysteem zonder angst om fouten te maken die uw toestel zouden lam leggen.

Doe aan grid computing

U kunt uw computer ook inzetten voor filantropische onderzoeksprojecten. Als u een breedbandverbinding hebt (ADSL of kabel), kunt u de rekenkracht van uw pc delen en zo een virtuele supercomputer creëren samen met duizenden (of miljoenen) andere pc’s over heel de wereld. Dit noemen ze grid computing. Met deze techniek leent u een deel van de activiteit van uw pc uit aan een wetenschappelijk project. (www.worldcommunitygrid.org – toegankelijk in het Engels of het Frans).

Deze organisatie stelt zijn technologie ter beschikking van non-profit verenigingen die bezig zijn met humanitair onderzoek. Om uw pc te kunnen delen moet u zich gewoon inschrijven en een programma downloaden. Telkens wanneer u uw pc niet gebruikt en hij in waakstand schakelt, stuurt hij een aanvraag om te ‘werken’ naar het door u gekozen project. Een recent Europees project (neugrid) was gericht op alzheimeronderzoek. Andere adressen zijn Folding@home (http://folding.stanford.edu) of het extravagante seti@home dat zich op onderzoek naar buitenaardse intelligentie toelegt.

Maak er een spelconsole van

Doe uzelf een plezier en installeer games gemaakt voor Windows 95 of 98, of zelfs voor MS-DOS. Download de oude games gratis of goedkoop (euro 5 tot euro 10) op de site van Good old games (http://www.gog.com). Voor arcadespellen, installeer Mame (www.mamedev.org). Met deze multifunctionele arcademachine kunt u duizenden games uit de jaren ’70 afspelen op meer recente toestellen – alles met de look van weleer.

Zet hem in de huiskamer

Specialisten zijn het er over eens: kinderen jonger dan 12 jaar laat je beter niet alleen surfen. Waarom uw oude pc niet in de woonkamer zetten, om sites te bezoeken en mails te checken? Daarvoor hebt u geen racepaard nodig.

Recycleer hem

Iets nieuws maken met iets oud is erg in de mode. Waarom assembleert u niet zelf goedkoop uw volgende pc? Recupereer daarvoor alles wat u kunt: toetsenbord, muis, scherm, harde schijf, dvd-brander, voedingskabel... zelfs uw pc-kast. Alles wat u dan nog nodig hebt is een moederbord met geheugen, een processor en een grafische kaart.

Vermijd voor dit soort van breekwerk de grote winkelketens, en maak uw verkoper duidelijk welk type pc-kast u hebt, want bij elke pc-kast past maar één specifiek moederbord. De andere onderdelen zijn meer standaard. Er bestaan ook speciale behuizingen waarmee u een oude harde schijf die nog goed is, kunt omtoveren tot een externe schijf. Om back-ups te maken, bijvoorbeeld.

Verkoop hem

Ongetwijfeld het minst goede idee. Niets verkoopt tweedehands zo slecht als een computer van meer dan drie jaar oud. Vooral omdat intussen het vermogen van computers verdubbeld is terwijl de nieuwprijzen zwaar zijn gezakt.

Als u er euro 100 voor krijgt, mag u zich gelukkig prijzen.

Geef hem weg

aan een school: als hij niet té verouderd is, maak er dan een school blij mee. Misschien hebt u op het volgende schoolfeest dan wel recht op gratis merguez.

aan een vriend: let wel op dat u geen vergiftigd geschenk geeft. Vrienden zijn te kostbaar om ze te verliezen.

aan een non-profitorganisatie: Oxfam, bijvoorbeeld, zamelt in zijn winkels computers in, kijkt ze na in het informatica-atelier en brengt ze opnieuw op de markt met 12 maanden garantie: www.oxfamsol.be/nl/ Computers.109-.html.

Vernietig hem

Loopt uw pc écht op zijn laatste benen, breng hem dan naar het containerpark. Heel wat onderdelen worden gerecycleerd... onder meer het goud van de relais.

Jean-Claude Verset

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content