© frank bahnmüller

Noël chat in het Nederlands

“Een taal leren doe je toch vooral door ze te spreken.” En daar helpt Noël Colpaert (70) mensen die Nederlands willen leren graag bij. Via de app Parlangi chat hij met anderstaligen over van alles en nog wat. “Toen ik in 2019 van het initiatief hoorde, ben ik er meteen ingestapt. Ik ben actief in verschillende verenigingen, maar je leert nog zelden nieuwe mensen kennen. Via Parlangi kom ik in contact met mensen die ik anders nooit zou ontmoeten. Dat vind ik verrijkend.”

Via de app kunnen taalleerders en mentoren met elkaar videobellen. De mentoren zijn vrijwilligers die openstaan voor een leuke babbel in het Nederlands. “Het is de bedoeling dat je enkel Nederlands praat, want je gesprekspartner moet de taal oefenen.” Die gesprekspartners zijn heel verscheiden. “Tijdens mijn eerste gesprekken sprak ik met beginnelingen vooral over metselen en schrijnwerkerij omdat zij in de bouw aan de slag wilden en een taalcursus volgden via de VDAB. Maar ik praat ook al bijna twee jaar met een Servische studente die Nederlands studeert aan de universiteit van Belgrado. Haar Nederlands is al heel goed, maar ze wil het verfijnen. Via haar weet ik nu hoe een Orthodox paasfeest gevierd wordt. Ik werkte ook mee aan een project in een school in Sint-Joost-ten-Node. Dan spreek je met 12-jarigen over hun huisdier, wat ze later willen worden,... Het leuke aan de app is dat hij generaties met elkaar in contact brengt. Ik steek best nog wat op van mijn leerlingen.”

Als je de taal van het land een beetje spreekt gaan er deuren open die anders gesloten zouden blijven. – STEFAAN HEMELEERS

Er zijn geregeld overlegmomenten met de andere mentoren en de mensen van Parlangi, waarbij er tips worden gegeven over hoe je best communiceert met anderstaligen. “Bij beginnelingen hou je de eerste gesprekken beter kort. Want het is heel inspannend, zowel voor de leerling als voor de mentor, om dan een lang gesprek in het Nederlands te voeren. Het fijne is dat de meeste mensen heel gemotiveerd zijn om de taal te spreken. En ik heb ook al vaak ondervonden op vakantie: als je de taal een beetje spreekt gaan er deuren open die anders gesloten blijven.”

parlangi.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content