Ook u kunt kunstenaar worden!

Zenith, Heizel, Paleis 5, Brussel, 2-6 december, 10-17.30 uur

Op de komende Zenith-beurs brengt de tentoonstelling Simone de Nave meer dan 200 kunstwerken van amateur-kunstenaars bij elkaar: aquarellen, olieverfschilderijen, houtgravures, beelden... Ook de scheppers hiervan hebben lange tijd geaarzeld of ze wel met hun kunstzinnige hobby zouden starten. Een bezoek aan de tentoonstelling kan u misschien over de streep halen. Het mooiste werk wordt bekroond met de Zenith Award.

Bijna 9 op 10 Belgen rekent nog altijd om in frank

Op eigen initiatief hield het Vlaamse parlementslid Bart De Smet (CD&V) een enquête onder 1700 mensen in de leeftijdsgroep 50-65 jaar over een brede waaier actuele thema’s.

32 % van de ondervraagde bruggepensioneerden had eigenlijk langer willen werken.

65 % vindt dat iedereen na zijn pensioen onbeperkt moet kunnen bijverdienen.

Bij 67 % is de woning niet aangepast om er op latere leeftijd te kunnen blijven wonen.

34 % staat nog in voor de zorg voor zijn ouders.

84 % voelt zich thuis veilig, 49 % voelt zich op straat onveilig, 62 % vindt het probleem van de onveiligheid niet overroepen.

78 % wil niet zelf bijsparen voor zijn pensioen.

87 % rekent nog steeds automatisch euro’s om in Belgische frank.

65 % wil de onderhoudsplicht van kinderen t.o.v. bejaarde ouders afschaffen.

Commentaar van Bart De Smet (foto): “Met mijn enquête wilde ik de toestand op het terrein kennen voor we decreten gaan maken. Zo blijkt dat 67 % van de 50-plussers een woning heeft die niet is aangepast voor hun oude dag. Daarom wil ik na de verkiezingen een decreet dat voor 50-plussers een aanpassings- of renovatiepremie invoert. Wanneer mensen langer in hun woning kunnen blijven, zal dat minder kosten dan de subsidiëring van rusthuizen. En misschien moet mijn partij haar standpunt over de onderhoudsplicht herzien... ( CD&V wil die verplichting uit solidariteit behouden, nvdr)”.

Zelfverdediging thuis en op straat

De boeken met praktische tips over zelfverdediging en veiligheid thuis en op straat waren tot nu toe vertalingen van buitenlandse werken. Het nieuwe boek Van aanval tot zelfverdediging is echter geschreven door een Vlaming en vertrekt helemaal van de situatie in onze straten, wijken en woningen. Alain De Preter, de schrijver, is lesgever van Asma, een in Wilrijk gevestigd centrum voor geweldpreventie en zelfverdediging.

Van Aanval tot Zelfverdediging, uitg. Van Halewyck, euro 15, info tel. 03 828 29 30

A Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content