© Frédéric Raevens

Philippe schrijft over de speciale eenheden

“Ik verzamel al sinds mijn kindertijd alles over de rijkswacht. Na een toevallige ontmoeting met een oud-lid van de speciale eenheden kreeg ik het zotte idee om een boek te schrijven ter ere van hun 50-jarige bestaan”, zegt Philippe Urbain (58). De directeur in de farmaceutische industrie opende de jacht op informatie en foto’s van dit specifieke deel van de federale politie, dat in 1972 werd opgericht onder de naam Groep Diane.

“Ik wou eens de schijnwerper richten op de mannen en vrouwen die veelal in de schaduw werken en trouw blijven aan hun opdracht als reservist. En die soms als laatste verdedigingslinie worden ingezet tegen de ergste bedreigingen voor onze maatschappij: gijzelneming, gevangenisopstand, terrorisme,... Ik heb een honderdtal getuigenissen verzameld van pioniers en huidige leden van de speciale eenheid, uit alle rangen en geledingen.”

Bij de anekdotes o.a. de ‘ik heb je opgericht’-uitspraak van oud-premier Paul Van den Boeynants toen die werd vrijgelaten door zijn ontvoerders in 1989. Maar ook het oppakken van de misdadiger Farid le Fou in 2000 en 2005. En de arrestatie van een Somalische piratenleider in 2008, die naar Brussel werd gelokt met het smoesje dat hij zou getuigen in een film over piraterij. “Een geweldige list! Dit boek schrijven was een mooi avontuur vol interessante ontmoetingen. De speciale eenheden vormen een extreem gesloten milieu, maar eens je hun vertrouwen hebt gewonnen, maak je deel uit van de familie. Zo heb ik meegewerkt aan een expo in de kazerne Gézuret. Mijn boek diende als naslagwerk voor de 50-jarige geschiedenis van de eenheid.”

De speciale eenheden vormen een extreem gesloten milieu, maar eens je hun vertrouwen hebt gewonnen, maak je deel uit van de familie. PHILIPPE URBAIN

“Daarnaast neem ik ook geregeld deel aan opendeurdagen van de politie. Dan stel ik, getooid in een oud uniform, mijn wagens voor – een Land Rover uit 52 en een Golf GTI uit 88 – en mijn verzameling kepies, uniformen, foto’s,... Dankzij mijn passie kan ik een deeltje van de Belgische geschiedenis vereeuwigen.”

Diane, eerste vrouw bij de rijkswacht. 50 jaar speciale eenheden in België, diane-special-units.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content